Ostani doma
Novosti / Hrvatska

novi vapaj penave iz slavonije

'Slavonija lagano umire zbog nemogućnosti razbijanja državnih lobija koji očito koketiraju sa svakom vlasti'

Imamo dobre odnose s Vladom, ali da se na terenu nešto suštinski promijenilo - nije. To je nastavak mjera koje omogućavaju da se na lakši način umre i gradovi da se napuste', poručio je vukovarski gradonačenik

Promjenit će se način financiranja gradova i općina u Hrvatskoj. Prihodi od poreza na dohodak u cijelosti će biti prepušteni jedinicama lokalne samouprave. Objavljeno je to na sastanku premijera s predstavnicima  županija, gradova i općina u Požegi.

U ovom trenutku ministar financija ne otkriva koliko će više lokalne samouprave više dobivati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Da sve one temeljene strateške razvojne teme zajednički raspravimo, da postegnemo što širi politički konzensuz, neovisno o pripadnosti strankama,  nego raditi na tome da unaprijedimo razvoj svih hrvatskih krajeva i omogućimo rješavanje svih onih pitanja a to su rast razvoj, društvena solidarnost i ravnomjerni razvoj svih krajeva", kazao je na tu temu Andrej Plenković, predjsjednik Vlade RH.

"Jedna od anomalija u postojećem sustavu poreza na dohotak jest činjenica da se svi oblici poreza  dohotak se razdjeljuju između gradova, opčina,županija  dok je jedan još centraliziran a to je prihod od poreza na kamate na štednju, naš je prijedlog da se taj kompletni prihod prepusti jedinicama loklane samouprave, on je u 2016 godini iznosio 368 milijuna kuna", dodao je Zdravko Marić, ministar financija.

"Fiskalna decentralizacija , izmjena zakona financiranja lokalne jedinica samouprave  kojeg mi kao zajednica župnija podržavao u svim načelima, a jedno od bitnih načela jest da se ovim prijedlogom jako pojednostavljuje  model financiranja jedinica , dosad je to bilo financirano po pet modela 4 + Grad Zagreb", kazao je Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

"Što se tiče našeg ministarstva, onda možemo reći da u okviru nacionalnih izvora programa održivog razvoja lokalne zajednice i u programu podrške regionalnom razvoju , 40 milijuna kuna je uloženo samo za područje pet slavonskih županija za male lokalne projekte", poručila je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Kao što je i sam premijer rekao - nedovoljna koordinacija djelovanja i dijalog između središnje razine vlasti i hrvatskih županija, povod je i današnjem sastanku u Požegi.

U RTL-u Danas ugostili smo gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu kako bi nam odgovorio gdje je u cijeloj priči Slavonija.

"Imamo dobre odnose s Vladom, ali da se na terenu nešto suštinski promijenilo - nije. Puno lijepih riječi i planova krucijalno ne mijenjaju ništa. To je nastavak mjera koje omogućavaju da se na lakši način umre i gradovi da se napuste", kazao je za početak Penava.

Investitori postoje, žele ući u Vukovar, još nije riješen ni Talijan koji je želio uložiti milijune u tvornicu parketa, a već danas stiže i švedski investitor. Zašto ne ulažu? Gdje zapinje?

Zapinje u lošim zakonima. Slavonija je prebogat kraj, ali resursi su nam nedostupni uslijed loših zakona. Govorimo o nemogućnosti iskorištavanja pijeska i šljunka iz naših rijeka, drvne sirovine, bogate zemlje... sve su to posljedice osiromašivanja Slavonije. Ja sam se upravo rastao s najbogatijim Hrvatom u Švedskoj koji kuca na vrata Vukovara, no zbog nemogućnosti razbijanja državnih lobija koji očito koketiraju sa svakom vlasti - to je teže ostvariti.

Što je s Borovom? Zašto ono umire dok su u međuvremenu otvorena 3 poduzeća  za proizvodnju obuće, svi rade i ne stižu isporučiti koliko se traži?!

Opet sličan problem - upravljanje sa strane države koja je ovisna upravljanjem iz Zagreba. Nadam se što hitnijim rješenjima jer me strah da će brojke biti poražavajuće. Najgore je što ćemo ostati bez sve više mladih i mladih ljudi.

Cijelo gostovanje vukovarskog gradonačelnika pogledajte u priloženom videu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!