Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ZASTUPA HRVATSKE INTERESE

Bernardić ekskluzivno za RTL o prijedlogu smanjenja PDV-a: 'Sve što radimo, radimo u okviru EU zakonodavstva'

Bernardić ekskluzivno za RTL o prijedlogu smanjenja PDV-a: 'Sve što radimo, radimo u okviru EU zakonodavstva'
Anto Magzan/PIXSELL

'Unutar postojeće europske direktive napravit ćemo sve da kroz izmjene zakona o PDV-u pomognemo domaću proizvodnju', tvrdi Bernardić čiji je prijedlog u suprotnosti sa zakonodavstvom Europske unije

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je na OPG-u Veličan u Špišić Bukovici kod virovitice pozvao na smanjene PDV-a na domaće proizvode, a svoju ideju o tome podijelio je i na društvenim mrežama.

"S ovog mjesta poručujemo: SDP je protiv novih nameta za hrvatske poljoprivrednike, protiv smo harača za obavezno članstvo u poljoprivrednij komori i tražimo smanjenje PDV-a za domaće poljoprivredne proizvode i osnivanje burze domaćih proizvoda. Ovo je već druga HDZ-ova vlada, a poljoprivredna proizvodnja pada unatoč sve većim poticajima. To je znak za alarm! To je pokazatelj da ministar Tolušić ne radi posao kako treba i da trebamo ustrajati u zahtjevu za njegovom ostavkom", napisao je Bernardić na Facebooku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječi šefa SDP-a nisu naišle na odboravanje stručnjaka koji tvrde kako se radi o političkom biseru, s obzirom da bi smanjenje PDV-a bilo u suprotnosti s načelima tržišne ekonomije u Europskoj uniji i njenim zakonodavstvom.

Bernardić je ekskluzivno za RTL rekao kako je svojim prijedlogom htio ukazati da direktno želi pomoćim poljoprivrednicima. "Prije svega, sve što radimo, radimo u okviru EU zakonodavstva, ali ja ću otvoreno reći ja sam hrvatski političar, a ne briselski političar, štitimo hrvatske interese, a ne briselske interese i unutar postojeće europske direktive napravit ćemo sve da kroz izmjene zakona o PDV-u pomognemo domaću proizvodnju, kako na one proizvode i grupe proizvoda koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj. 

To znači da je PDV jednak za sve, ali vi imate proizvode koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj i na taj način mi možemo pomoći direktno našim poljoprivrednim proizvođačima. To je čitava intencija ovog zakona", rekao je Bernardić.

Na pitanje kako to planira izvesti u praksi, Bernardić odgovara kako se to može napraviti kroz izmjene zakona o PDV-u na poljoprivredne proizvode koji se dominantno proizvode u Hrvatskoj. "Mnogo je tih proizvoda. To su mandarine, to su jagode, to je kupus, to je krumpir. Ono što je također važno je da moramo gledati da spustimo PDV i na njihov repromaterijal", tvrdi Bernardić.

Iako bi konačni rezultat tog poteza bio da je cijena za kupce niža, ali za poljoprivrednike bi sve ostalo isto, šef SDP-a ponovio je kako on zastupa hrvatske interese. "Konačni cilj je konkurentnija poljoprivreda, to znači nižu cijenu za kupce i konkurentniji proizvod koji poljoprivrednici prodaju lancima. 

Ponovit ću, ja sam hrvatski političar, a ne briselski političar, zastupam hrvatske interese, ne briselske, ima puno onih koji se šepure kao pjetlići, a kad dođu u Brisel onda su manji od makova zrna mi to nećemo raditi, ovo je naša zemlja", izjavio je Bernardić. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!