Ostani doma
Novosti / Hrvatska

TEŠKA ODLUKA

Maturanti, roditelji, razrednici, škole pa i agencije na mukama: ići na maturalac u Španjolsku ili izgubiti novac?

Dok su neke škole već odlučile da na put idu, druge su preporuku Ministarstva o odgodi primijenili i od puta odustali. Istražili smo što će biti s povratom novca i to s oko 3-4 tisuće kuna koliko stoji put

Do odluke školskog odbora Silvia Klinar, učenica IV. razreda XVI. gimnazije u Zagrebu, Barcelonu gleda samo na slikama. U subotu trebala krenuti na maturalno putovanje izabrano prošle godine - Španjolsku.

"Bilo je još i prije govorkanja o tome da je mogućnost terorističkog napada i da više ništa nije sigurno. Mislim da su svi ti gradovi na jednakoj razini opasnosti, a Barcelona sad i manje jer je najsigurnije dva tjedna nakon napada", smatra Silvia.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Do kraja dana će znati odgađa li se put, a do kraja tjedna učinit će isto i školski odbori svih škola. "Moja majka je zabirnuta za to, ali ona isto kaže da bismo trebali vidjeti svijet i ako je to moja finalna odluka da idemo. Mislim da je moj razred većinom za da idemo", tvrdi Silvia. 

Sedam razreda pete gimnazije na put je trebalo krenuti sutra, ali je odgođen. Ravnatelj Tihomir Engelsfeld poručuje najvažnija je sigurnost učenika. "Jedini dokument kojim raspolažemo u ovom trenutku je objavljena preporuka ministrice koja se može naći na stranicama Ministarstva. Sve druge informacije, pretpostavke i spekulacije škola nije ovlaštena davati", tvrdi Engelsfeld.

Sastat će se s predstavnicima agencija i odlučiti što dalje, kao i  što s povratom novca. Iz Udruge putničkih agencija, koji organiziraju put za oko 4500 maturanata potvrđuju da od putovanja nitko nije odustao, a već večeras kreću dva autobusa.

"Teško je sad spominjati iznose koji će biti vraćeni, mi se ipak nadamo da će velika većina grupa krenuti prema Španjolskoj. Važno je napomenuti da su turističke agencije sve usluge već prije platile", tvrdi Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Fain dodaje da Ministarstvo vanjskih poslova nije izdalo preporuku za odgodu putovanja, a tisuće roditelja brine što s uplaćenim novcem ako se na put ne ode.

"S obzirom da imamo načelo savjesnosti i poštenja zapravo, bez obzira na naše pozitivne propise - temljem tog načela bi naši potrošači trebali dobiti povrat punog iznosa, a agencije su se trebale osigurati za takve stvari jer su svjesni da teroristički napadi postoje i da takve stvari ne smiju prevaljivati na potrošače", objašnjava Dijana Kladar, predsjednica Saveza potrošačkih udruga.

Od iduće godine se, poručuje Kladar, primjenjuje europska direktiva po kojoj su agencije dužne vratiti cijeli iznos ako se dogodi teroristički napad.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!