Ostani doma
Novosti / Hrvatska

protupožarna sezona

Najteža protupožarna sezona u Hrvatskoj: od početka godine gotovo 8 i pol tisuća požara na otvorenom prostoru

Posljednji požar kod Omiša, nadaju se vatrogasci, zaključit će ovogodišnju protupožarnu sezonu, jednu od najtežih u Hrvatskoj.

Posljednji požar kod Omiša, nadaju se vatrogasci, zaključit će ovogodišnju protupožarnu sezonu, jednu od najtežih u Hrvatskoj.

Uz vruće ljeto, suho raslinje, jak vjetar i manjak kiše kombinacija je koja je za njih najgora, a s padom temperatura i prvim kišama nadaju se da je pred njima napokon malo odmora. I od piromana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ni dva mjeseca od velikog splitskog požara, dvadesetak kilometra dalje, kod Omiša, izgledalo je da bi se sve moglo ponoviti.  

"Onda je bilo puno gore, ono je majka svih požara, ali sinoć je bilo žestoko jer je sad krenilo s druge strane u podstrani, ono što nije izgotrilo , krenulo je da se poji s onim što je izgoreno, Mi smo uspjeli nadljudskim naporima", rekao nam je Matko Duspara iz DVD Podstrana

Od početka godine u Hrvatskoj je bilo gotovo 8 i pol tisuća požara otvorenog prostora, a više od dvije trećine ih je gorjelo u priobalju. Poharali su gotovo 100 tisuća hektara šuma, maslinika, niskog raslinja. U okolici Splita gorjele su i kuće.

Ove je godine, prema podacima Državne uprave za zaštitu i spašavanje, najviše gorjelo u Šibensko-kninskoj županiji, zatim Zadarskaoj pa Splitsko-dalmatinskoj. No, tamo je sredinom srpnja bila najozbiljnija situacija, vatra zaprijetila kućama u istočnom dijelu Splita.

Iza vatrogasaca je jedna od najgorih protupožarnih sezona, baš kao i iza posada kanadera i air tractora koji su na ovosezonske požare izbacili više od 75 tisuća tona vode.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!