Ostani doma
Novosti / Hrvatska

prava bitka tek slijedi

Pravni stručnjaci za RTL: prođe li Todorićeva tužba protiv Hrvatske - ponovno postaje gazda Agrokora!

Ivica Todorić, nakon tjedan dana učestalih žestokih optužbi putem bloga danas je utihnuo, a na najavu da priprema tužbu protiv Hrvatske kako bi sudskim putem ponovno postao gazda svog posrnulog carstva, komentirao je premijer

Ivica Todorić već tjedan dana gradi slučaj protiv države preko svojih blogova - a uskoro bi i pravu tužbu mogao adresirati i na sud. Premijer Plenković, zasad, ne brine.

"Meni je teško svaki dan komentirati nove informacije, ono što je bitno Vlada ima jasan cilj i put od prvoga dana", kaže Plenković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cilj je bio spriječiti ekonomski kolaps - ali, Todorić udara po sredstvima tog cilja. Ako dokaže da mu se na tajnim sastancima prijetilo uhićenjem - mogao bi imati čvrst temelj za tužbu.

"Mora dokazati da je u strahu, pod ucjenom ili prisilom potpisao suglasnost da mu se ograniče njegova vlasnička prava. U tom slučaju najefikasnija bi bila tužba pred općinskim građnskim sudom ili trgovačkim sudom da se dokaže takva jedna mana volje da mu je potpis iznuđen - i sve se vraća na staro", kaže kazneni odvjetnik Branko Šerić.

A povratak na staro znači da bi Todorić ponovno mogao biti gazda Agrokora.

"Sve ono kasnije što je postupljeno po lex Agrokoru ne bi imalo pravne učinke. Što bi se u tom slučaju događalo i kako u međuvremenu pokriti sve političke i ekonomske poteze - to je teško pretpostaviti. Pokojni Tuđman je govorio ki bi da bi", poručuje Šerić.

Plenković je uvjeren da je proces čist - od sastanaka ministara s Todorićem pa nadalje.

"Nema nikakvih tajni, mi smo u tom procesu vodili niz razgovora i niz kontakata, a izuzetno važno je da smo reagirali doslovno u posljednji trenutak", kaže Plenković.

Zbog zakona o Agrokoru Vlada već ima jednu tužbu - ali od ruske Sberbanke pred Ustavnim sudom.

"Ja sam aposlutno siguran da je rađen u skladu s Ustavom i u procesu njegove izrade konzultiran je veliki broj pravnih stručnjaka", jasan je premijer. 

Prostor sumnjama ostavlja i činjenica da nikada nisu objavljena imena autora spornog zakona o Agrokoru.

Oporba koristi trenutak i poručuje: ako Todorić dokaže prijetnje ministara - Plenković i cijela Vlada moraju otići!

"To je slučaj koji liči na brakorazvodnu parnicu HDZ-a i Todorića koji su godinama hranili tu neman, a sada dugovi te nemani prijete da progutaju cijelu Hrvatsku", napada Bernardić.

Plenković uzvraća: prvo ste govorili da spašavamo Todorića, a sada mijenjate pjesmu... 

"Zaista svašta priča Bernardić. Najedanput vidimo nešto drugo i kompletni zaokret 180 stupnjeva koja je tada čini mi se svoj domet na reagiranje na takvu situaciju napravila reagiranjem s par selfeija u kupusu", podbada Plenković.

Politička bitka protiv oporbe je mačiji kašalj u usporedbi s vojskom odvjetnika koja bi mogla naplatiti državnu intervenciju na slobodom tržištu. A u tom slučaju zna se da račun plaćaju hrvatski građani.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!