Novosti / Hrvatska

hdz želi jedno, a sdp drugo

Započelo glasovanje, a onda opet zapelo na ustavnim sucima! Jandroković: 'Mislio sam da smo se dogovorili'

Započelo glasovanje, a onda opet zapelo na ustavnim sucima! Jandroković: 'Mislio sam da smo se dogovorili'
Patrik Macek/Pixsell

Sve odgođeno za idući tjedan: 'Ako se dogovorimo, glasovanje će biti odmah u srijedu ujutro'

Sabor je u petak oko 13 sati započeo glasovanje o raspravljenim točkama, a nakon što je ustvrdio da u sabornici nema potrebne dvotrećinske većine za izglasavanje ustavnih sudaca predsjednik Sabora  Gordan Jandroković po drugi je puta danas glasovanje prekinuo i nastavak najavio za 15 minuta.

"Prije plenarne sjednice održan je sastanak predsjednika i predstavnika klubova zastupnika iz redova vladajuće većine i oporbe i razgovarali smo o izboru tri člana Ustavnog suda i osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor. Moj je dojam bio da smo se sve dogovorili no ovdje ne vidim, osim kolege Bauka, ostale zastupnike SDP-a. Za donošenje odluke sudaca Ustavnog suda potrebna je dvotrećinska većina pa molim kolegu Bauka da, ako može, kaže koji je stav Kluba SDP-a kako bismo mogli nastaviti glasovanje ili odložiti to za idući tjedan", rekao je Jandroković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SDP-ov Arsen Bauk uzvratio mu je kako "nema razloga da se ne nastavi glasovanje".

"S obzirom da ste rekli da ćete one točke za koje nije potrebna dvotrećinska većina izglasovati i u tom smislu ja sam tu da obrazlažim amandman predlagatelja na prijedlog odluke o istražnom povjerenstvu za Agrokor i nakon toga možemo glasovati o ustavnim sucima", rekao je Bauk.

Jandroković je tada ustvrdio kako će napraviti stanku. "Obavit ćemo još jedan krug konzultacija jer ovo je sad malo previše od vaše strane. Vrlo fer i korektno smo obavili razgovore. Odgovornost u ovom trenutku i za izbor ustavnih sudaca, ali i za izbor članova povjerenstva za Agrokor, je na SDP-u", rekao je Jandroković.

Nakon toga stanku su zatražili SDP, Most, HNS, HDZ.

Inače kako RTL neslužbeno saznaje, članovi i članice istražnog saborskog povjerenstva za Agrokor iz redova HDZ-a trebali bi biti Josip Borić, Ante Babić, Gvozdana Perić i Marija Jelkovac te HNS-ov Stjepan Ćurej, dok bi iz SDP-a to trebali biti Gordan Maras i Orsat Miljenić. Most, pak, za člana povjerenstva predlaže Nikolu Grmoju. Povjerenstvo bi 30.10. pocelo s radom. doznaje RTL.

Bačić i Bauk o povjerenstvu

Šef HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk komentirali su u petak prije sjednice sabora o mogućem glasanju istražnog povjerenstva za Agrokor.

"HDZ podržava osnivanje istražnog povjerenstva i ne samo da podržava, mi smo predložili kolegama u oporbi i SDP-u da se danas osnuje i imenuje. Mislimo, ali ne ucjenjujemo, za razliku od drugih, da u tom povjerenstvu ne bi trebali biti bivši ministri posebno ne oni iz gospodarskog i pravosudnog resora. No ako je pojedinom članu toliko stalo da bude u tom povjerenstvu iako je bio ministar u nekoj od vlada mi ćemo i to popustiti, ali ćemo kada dođe vrijeme znati odgovoriti", poručio je Bačić nakon stanke u Saboru.

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja pozvao je SDP-ove saborske zastupnike da, ako treba "popuste", kako bi se osnovalo istražno povjerenstvo za Agrokor

"Kolegama iz SDP-a poručujem da je vrijeme da svatko u sabornici zaboravi svoje osobne i političke ambicije. Ako je jedini razlog što HDZ stopira istražno povjerenstvo za Agrokor to da netko od bivših ministara želi biti u povjerenstvu, a HDZ se s time ne slaže, onda kolege u SDP-u odustanite od toga. Nije bitna nečija osobna ambicija da bude u tom povjerenstvu, bitno je da povjerenstvo što prije starta", poručio je Grmoja.

Podsjetio je i kako je upravo čelnik Mosta Božo Petrov upozoravao na alarmantnu situaciju u Agrokoru no, dodao je, HDZ je rekao da se ništa ne događa, a bilo je 13 milijardi razloga za brigu", kazao je Grmoja podsjećajući kako je upravo Most pokrenuo kaznenu prijavu.

Anka Mrak Taritaš (Glas) poručila je kako se sapunica Agrokor mora završiti. "Agrokor je sprega privatnog kapitala i države i to je rođački kapitalizam. Naravoučenje iz ove sapunice je da se to više ne smije desiti ali i da će,  za razliku od sapunica, ovu će platiti porezni obveznici i građani", poručila je.

Bauk je novinarima rekao da su na sjednici Kluba zastupnika analizirali što točno znači zahtjev HDZ-a da u istražnom povjerenstvu za Agrokor ne budu bivši ministri. "Još ćemo provesti dodatne konzultacije o tome hoćemo li pristati na taj uvjet", dodao je.

Radin se za vrijeme stanke koju su zatražili zastupnici trudio održati koncentraciju

Upitan je li najveći problem Gordan Maras, Bauk je odgovorio da iz perspektive SDP-a nije, a iz perspektive HDZ-a trenutačno je to najveći problem, ali, kaže, "možemo im mi priuštiti i veći problem".

Nije htio potvrditi hoće li SDP-ov prijedlog za člana povjerenstva biti Franko Vidović te je dodao kako se još čeka prijedlog Mosta i neki dogovori proceduralne naravi.

Ako glasovanja iz tehničkih razloga ne bude danas, u srijedu će ga sigurno biti, uvjeren je Bauk jer će se do tada SDP sigurno dogovoriti s HDZ-om i ostalim strankama.

Nakon konzultacija Klub zastupnika SDP-a sjednicu nastavlja u 11 sati, kada će donijeti konačnu odluku koje će članove predložiti u povjerenstvo. 

SDP predlaže Miljenića za predsjednika, a Marasa za člana povjerenstva za Agrokor

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk najavio je u petak da će predložiti da predsjednik istražnog povjerenstva za Agrokor bude Orsat Miljenić, a još jedan član koji pripada SDP-ovoj kvoti Gordan Maras.

Ako ih vladajući odbiju, neće biti ni povjerenstva ni izbora ustavnih sudaca, kazao je.

Rekao je i da će Klub SDP-a predložiti amandaman te da se nakon konzultacija s ostalim oporbenom strankama o devetom članu povjerenstva već danas mogu izglasati i istražno povjerenstvo i tri suca Ustavnog suda. Ponovio je kako SDP-u nije problematično to što predlažu bivše ministre jer, ističe, "naši se ministri nemaju čega stidjeti ni sramiti u tom povjerenstvu".

Nije htio komentirati informaciju da je prvobitni prijedlog predsjednika stranke Davora Bernardića bio da povjerenstvo vodi Franko Vidović, rekavši da su Miljenić i Maras Bernardićevi prijedlozi koje je Klub prihvatio bez rasprave.

Dodao je i da je i "za svih 36 zastupnika postojala mogućnost da budu predsjednici povjerenstva".

Upitan što će s HDZ-ovim stavom da u povjerenstvu ne žele imati bivše ministre, Bauk je kazao da onda HDZ za njih neće glasati pa povjerenstva neće ni biti, ali ni novih ustavnih sudaca.

Upitan je li primjereno da kao bivši ministri budu članovi povjerenstva, uzvratio je protupitanjem: "Što? Da im stavimo žute trake?".

Mogućnost da budu pozvani kao svjedoci i situaciju da se zbog svojih bivših funkcija nađu u sukobu interesa popratio je komentarom da će o tome tko će biti svjedoci odlučiti povjerenstvo te da u tom slučaju postoji jasna procedura. Uostalom, vladajući imaju većinu, mogu o svemu odlučivati i mogu pred povjerenstva pozvati de facto sve.

Može li zamisliti situaciju da član povjerenstva Gordan Maras ispituje svjedoka Gordana Marasa, pitali su novinari, na što je Bauk kazao kako misli da to po Poslovniku i zakonu nije moguće.

Ako Sabor izabere Marasa za člana povjerenstva, bit će, a ako ga ne izabere, onda neće, poručio je.

Što se tiče glasanja o ustavnim sucima, Bauk je kazao kako je jasno za što je potrebna manja većina i što se može prije izabrati te da se zna tko nakon izbora može opstruirati i rad povjerenstva i nakon izbora ustavnih sudaca izbor povjerenstva. HDZ s partnerima ima većinu u povjerenstvu i oni će usmjeravati rad povjerenstva i to im je dovoljan mehanizam da spriječe ono što je Cvitan rekao da misli da se neće dogoditi, a to je utjecaj na rad istražnih tijela, kazao je Bauk.

Predložit ćemo, najavio je, sukladno dogovoru s HDZ-om, da povjerenstvo "u punom kapacitetu počne s radom 30. listopada". (Hina)

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!