Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Lijek za išijas

Senzacija s Medicinskog fakulteta u Zagrebu: otkrili lijek protiv drugog najčešćeg zdravstvenog problema na svijetu!

Senzacija s Medicinskog fakulteta u Zagrebu: otkrili lijek protiv drugog najčešćeg zdravstvenog problema na svijetu!
Marijan Susenj/PIXSELL/ilustracija

Nakon prehlade, to je drugo najčešće zdravstveno stanje i u težim slučajevima obično se pokušava riješti operativnim zahvatom

Kad se aktiviraju naši znanstvenici - čuda mogu napraviti. A ovo što su otkrili i napravili znanstvenici Medicinskog fakulteta u Zagrebu iz Laboratorija za mineralizirana tkiva je apsolutna svjetska senzacija i RTL Direkt ju ima čast prvi objaviti. 

Svi ste čuli, a dobar dio vas od njega i pati, za išijas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Velika dugotrajna bol koja dolazi iz slabinskog dijela kralježnice uzrokovana degeneracijom kralježnjaka, obično se reflektira u nogama. Nakon prehlade, to je drugo najčešće zdravstveno stanje i u težim slučajevima obično se pokušava riješti operativnim zahvatom, ali njihova dugotrajna uspješnost je jedva 35 posto. 

A naši znanstvenici su još prije nekoliko godina otkrili lijek Osteogrow koji pomaže u regenaraciji i zacijeljivanju kostiju.

I to je prvi lijek koji je otkriven i razvijen u neovisnoj Hrvatskoj, drugi nakon Summmeda koji su otkrili hrvatski znanstvenici i prvi lijek u medicinskoj povijesti svijeta koji je razvijen mimo farmaceutske industrije.   

I sad je ista ekipa s Medicinskog fakulteta otkrila da njihov Osteogrow u operativnom uklanjanju išijasa može zamijeniti umetanje metalnih šipki i vijaka koji smanjuju pritisak na živce. 

Ovu senzaciju prepoznala je i Europska komisija za znanost pa uskoro počinju klinička istraživanja na oko 200 pacijenata u Beču, Linzu, Grazu i Varaždinu. Potvrdi li lijek svoju uspješnost kreće njegova komercijalna upotreba. 

O kakvoj se uštedi u zdravstvu tu radi, dovoljno govori podatak da se samo u SAD-u godišnje potroši dvije i pol milijarde dolara na koštane usatke koje bi evo mogao zamijeniti Osteogrow. 

Tim hrvatskih znanstvenika danas je primio i čestitao im i premijer Plenković a odmah nakon toga u njihovom laboratoriju na Šalati ih je posjetio Josip Antolić, a prilog pogledajte niže.

Josip Antolić i ja smo pokušali onako laički objasniti o čemu se tu radi, ali to je ipak mnogo bolje znao profesor doktor Slobodan Vukičević, šef ovog tima genijalaca sa Šalate i voditelj cijelog projekta, s kojim smo razgovarali u Direktu.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!