Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RTL Direkt ekskluzivno doznaje

Ivica Todorić odbija dolazak u Hrvatsku: protiv izručenja u Londonu angažirao poznatog britanskog odvjetnika!

Angažirao je Michaela O'Kanea - eskperta za kriminal bijelih ovratnika koji se bavio slučajevima ruskih kriminalnih kartela, a sada i kartela Ivice Todorića

12 osumnjičenih bili krivi ili nevini u cijeloj aferi su samo fikusi, preko kojih Državno odvjetništvo pokušava ubrati glavnu cvećku - Ivicu Todorića. Po svemu sudeći to će biti malo teža berba. Jer bez obzira na njegove objave u kojima izražava volju da se preda pravosudnim vlastima, Todorić se u Londonu sprema na žestoku pravnu bitku protiv izručenja. Kako RTL Direkt ekskluzivno doznaje angažirao je jednog od najjačih engleskih odvjetnika za tzv. kriminal bijelih ovratnika, Michaela O'Kanea.

Istodobno njegov sin Ante nema takvu ambiciju i po svemu sudeći uskoro će se vratiti u Zagreb i  dati iskaz. Mlađi sin Ivan koji odnedavno živi i radi u Zurichu još nije iskazao takvu namjeru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao pravi Gazda, Ivica Todorić poručuje - ja sam za sve odgovoran! Sve to ipak sa sigurne udaljenosti od Kulmerovih dvora, na svom blogu.

"Uhićeno je dvanaest vrhunskih gospodarstvenika, ljudi koji, uvjeravam vas ponovno, nisu apsolutno ništa krivi. Ako postoji i najmanja odgovornost, a siguran sam da je nema, ona je isključivo moja."

U potrazi za odgovornima već drugi dan su istražitelji.

Ispitali su sve, pa i zeta Hrvoja Balenta, ali još ne oca i sinove. 

"On je trenutno vani, poslovno, djeca su mu se tamo zaposlila, vratit će se kad bude trebalo. Ne mogu komentirati kad nisam ni kontaktirao sad zadnjih par dana s njim", kazao je Čedo Prodanović, odvjetnik Ivice Todorića.

Ivica Todorić nije primio poziv istražitelja, ali sin Ante koji je već mjesec dana također prijavljen u Londonu je dobio telefonski poziv iz policije i dao adresu na kojoj se nalazi.  

"Danas su prvi put policijski istražitelji od nas kao obrane tražili kontakt mog klijenta Ante Todorića kako bi mu javili da je uopće protiv njega pokrenut postupak i mi ćemo im dati taj kontakt, da stupe u vezu i dogovori svoj skori dolazak", poručio je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Dolazak starijeg sina Todorić na ispitivanje u Selsku očekuje se u idućih nekoliko dana. A ako se otac Todorić ogluši na poziv istražitelja DORH će pokrenuti kazneni progon s rješenjem o istražnom zatvoru. 

"To ovisi sve o procjeni suda, državni odvjetnik kad stavi svoj zahtjev trebao bi dokazati da se on nalazi u bijegu, a sud ako utvrdi da se nalazi u bijegu, može izdati rješenje o istražnom zatvoru ako ga ne uvjeri, ne mora", ističe Marin Bonačić, Pravni fakultet Zagreb.

Onda slijedi raspisivanje tjeralice, a možda i Europskog uhidbenog naloga, ali ni on nije jamstvo da će do izručenja doista doći. 

U 2015. u Europi je izdano više od 16 tisuća uhidbenih naloga, a proveden je svaki treći. Od toga je svaki osmi izdan za Veliku Britaniju, ali nije poznato koliko ih je provedeno. S druge strane Njemački sudovi su odbili izručiti 195 osoba.

Sve da se i izda uhidbeni nalog za Todorića - samo zbog ispitivanja ga se ne mora izručiti  Hrvatskoj, nego ga se može salušati video pozivom.

A osim njegovih omiljenih krivaca Ramljaka i Dalić, Todorić prvi put za rušenje Agrokora imenom i prezimenom proziva još ljudi.

Prvi, Vladimir Bošnjak. Jedan je od trojice savjetnika u Ramljakovu timu. Prije toga u Agrokoru je bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. Radio je u nekadašnjoj Hypo banci, Unicredit i zagrebačkoj burzi. Bošnjak je prije radio u CAIB-u.

U toj austrijskoj investicijskoj banci radio je i Crnjac, a kao glavnog stratega za rušenje Agrokora  Todorić proziva upravo bivšeg glavnog direktora CAIB-a.

Kao krivca Todorić proziva i Luku Cvitana, Cvitan mlađi sve svoje radno iskustvo proveo je u Agrokoru, a šef mu je Vladimir Bošnjak. Financije je završio na britanskom Cambridgeu.

Iako Todorić prvo kaže da 12 uhićenih nisu ništa krivi, u istom blogu za kriminalne radnje optužuje uhićenog Damira Kuštraka, jedinog člana menadžmenta Agrokora koji je preživio Ramljakove čistke, u Agrokoru je od 1994. Do travnja je bio član Nadzornog odbora, a prije toga predsjednik Uprave Zvijezde i tri godine zamjenik ministra financija Mate Crkvenca, kao član HSLS-a.

RTL Direkt ekskluzivno doznaje da je Todorić angažirao jednog od najjačih odvjetnika Michaela O'Kanea - eskperta za kriminal bijelih ovratnika koji se bavio slučajevima ruskih kriminalnih kartela, a sada i kartela Ivice Todorića koji tvrdi da mu je država otela Agrokor.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!