Ostani doma
Novosti / Hrvatska

KRITIKE IZ SABORNICE

Saborska oporba stankama opstruira rad: spremaju opoziv Vlade ako se Plenković ne pojavi u Saboru?

Saborska oporba stankama opstruira rad: spremaju opoziv Vlade ako se Plenković ne pojavi u Saboru?
Patrik Macek/PIXSELL

'Strani fondovi su preuzeli Agrokor u stilu privatizacije 90-ih. Pozivam Plenkovića da odgovori tko je lagao'

Početak današnje sjednice Sabora obilježila je stanka koju je zatražilo sedam klubova kako bi govorili o situaciji vezanoj uz Agrokor. Željko Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku rekao je kako jučerašnje informacije pokazuju da je Lex Agrokor bio kompromitiran više nego što su svi mislili te da je bio za istražno povjerenstvo kako bi se istražio utjecaj političkih struktura u pisanju zakona. 

"Suradnja s fondom Knighthead je oblik kolonijalnog odnosa prema Republici Hrvatskoj i njenim građanima. Tzv. strvinarski fond, investicijski fond praktički je preko Lex Agrokora ušao i upravlja svime. Čemu onda izvanredni upravitelj i uprava", rekao je Lovrinović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lovrinović je pozvao na bojkot Sabora, a Josip Borić u ime kluba HDZ-a rekao je kako Povjerenstvo radi te ono ima svoje zadatke i da ono ovisi o tome što predsjednik radi. "Jedino je HDZ konstruktivan u cijelom tom radu. Ima onih koji iskaču i svako jutro optužuju da je netko nešto kriv, nismo ništa krivi. Što se tiče same situacije u Agrokoru. Čudna je situacija da više od 6 mjeseci od donošenja zakona klubovi oporbe predvođeni SDP-om žele da Agrokor završi u stečaju, a 30.000 ljudi na Zavodu za zapošljavanje", rekao je Borić.

Situaciju u Agrokoru je komentirao i šef SDP-a Davor Bernardić ustvrdivši kako cijela priča pokazje da zakoni ne vrijede isto za sve u Hrvatskoj. "Odgovornost Sabora je u ovom trenutku i više nego velika. Ovo je još jedan dokaz da Povjerenstvo treba nastaviti s radom. Strani fondovi su preuzeli Agrokor u stilu privatizacije 90-ih. Pozivam Plenkovića da odgovori tko je lagao, Ramljak ili on? Je li to bilo uz suglasnost Plenkovića, a ako da - Plenković mora otići jer je ovo izdaja nacionalnih interesa. Pozivam Plenkovića da što prije dođe u Sabor i kaže je li zna o ugovoru o roll-upu koji je potpisao Ramlja", rekao je Bernardić.

Mostovac Nikola Grmoja rekao je kako sve ono što je Vlada predstavljala u zakonu ne stoji te da je je priča o stabilnosti pokazala kako se radi o populizmu. SDP-ov Gordan Maras tijekom zasjedanaj rekao je kako se premijer ili ministrica Dalić moraju pojaviti u Saboru kako bi odgovorili na pitanja koja su se otvorila u javnosti. 

"Budući da je u tijeku izdaja nacionalnih interesa i izvrtanje lex Agrokora tražimo od predsjednika Sabora da obavijesti premijera ili potpredsjednicu Vlade da se moraju pojaviti u Saboru i dati odgovore na pitanja koja su se otvorila u javnosti", rekao je Maras i poručio da ko premijer želi ignorirati Sabor da je oporba spremna napraviti sve da ga natjeraju da dođe.

"Ne dođe li, SDP će, kako je najavio, svakih 10 minuta tražiti stanke tijekom sjednice", rekao je Maras i pozvao i sve ostale klubove da im se pridruže. "Informaciju ću prenijeti premijeru", kratko je uzvatio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ako se Plenković ne pojavi u Saboru do 17 sati ili ne smijeni izvanrednog povjerenika neslužbeno se doznaje da je oporba spremna pokrenuti opoziv premijera i time cijele Vlade.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!