Ostani doma
Novosti / Hrvatska

preveniranje debljine

Školica zdrave prehrane u riječkim školama: 'Rezultati su pokazali da djeca sve više znaju što trebaju jesti'

Već 30 godina riječki vrtići imaju zdrave jelovnike, a prije nešto više od godinu dana grad Rijeka je zdrave 'marende' uveo i u osnovne škole

Učenici riječkih osnovnih škola kroz školsku prehranu usvajaju zdrave prehrambene navike, a ukusne jelovnike za njih pripremaju stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo. 

Prvašići osnovne škole Nikola Tesla ostaju u boravku do četiri poslijepodne, pa imaju topli obrok. Na meniju se često nalazi maneštra sa suhim mesom i kobasicama, a za desert palačinka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Moramo jesti zdravo da bi bili zdravi", rekla je Lorena Perčić, učenica Osnovne škole Nikola Tesla Rijeka.

"Volim svo voće i povrće, a pizzu i hamurger ne volim", rekao je Mihael Dalić, učenik Osnovne škole Nikola Tesla Rijeka.

Kroz tjedan im se obroci ne ponavljaju, a juha je na meniju bar dvaput. 20 posto riječke djece je preuhranjeno, a tako je otprilike i u ostatku zemlje. To se može promijeniti jer se zdrave prehrambene navike uče, a istraživanje je pokazalo da ih u Rijeci zasad ima tek jedna trećina mališana.

"Pojedem dvije jabuke na dan, po ljeti sam pojela tri breskve, jako volim voće, i grožđe volim i šljive volim i smokve", rekla je Franka Imgunda, učenica Osnovne škole Nikola Tesla Rijeka.

Problem nastaje u petom osnovne, pa je prije nešto više od godinu dana pokrenuta eksperimentalna Školica zdrave prehrane. Uključila je 923 petaša u 23 riječke osnovne škole.

"Rezultati su pokazali, najprije su znali oko 50 posto što im treba, sad već zna 80 posto djece što im treba, a ono što je najinteresantnije oni znaju i kako izgleda prehrambena piramida i da trebaju jesti voće i povrće, ali ne znaju koliko i ne znaju zašto, ili isto tako znaju da nije dobra coca cola, ali nisu znali zašto", govori Sandra Pavičić Žeželj, voditeljica Odsjeka za unapređenje prehrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. 

U školici su dosta naučili pa ona ide dalje. Plan je da sedme i osme razrede uključi u pripremanje jednostavnijih obroka u školama. Cilj je preveniranje debljine kroz usvajanje zdravih navika.

"Mi smo recimo u prošloj godini 55 tisuća kuna planirali, dakle radi se zaista o iznosu za koji mislim da ga nije problematično izdvojiti, a rezultati su neprocjenjivi", izjavila je Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke. 

Kako bi bili još bolji, u priču se aktivno moraju uključiti i roditelji. Projekt zdrave prehrane nije trka kratkog daha već maraton koji se mora istrčati jer zdravlje djece svima mora biti prioritet

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!