Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Zabrana ili veća satnica

Hoće li nedjelja opet biti neradna? Crkva i sindikati pokreću novu inicijativu

Zdrav i kvalitetan obiteljski život cilj je akcije kojom Crkva i sindikati traže zabranu rada nedjeljom, u čemu, ističu, imaju podršku većine javnosti

Hoće li u Hrvatskoj, bar za neke, ne-djelja opet biti ne-radna? Rijetki su oni koji nedjeljom nisu za sobom ostavili sve obveze i uputili se u prepune šoping centre te tamo proveli dio dana.

Akcija ponovno kreće iz Crkve, a priključuju im se i mnoge druge udruge i sindikati. Smatraju da rad nedjeljom itekako loše utječe na obiteljsko zdravlje, da se gubi društvena kohezija i potreba da se vikendom bude s obitelji ili na nekoj sportskoj aktivnosti. Uza sve to - žene koje nedjeljom rade u trgovini su za to podcjenjivački plaćene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hoće li se uskoro blagajne nedjeljama ugasiti? "Apsolutno sam na strani zabrane rada nedjeljom. Tko se ne uspije naučiti organizirati u zrelim godinama da se može organizirati kroz tjedan, onda šta ima raditi subotom i nedjeljom", kazao nam je Vinko iz Zagreba.

"Pošto sam u mirovini imam vremena kroz tjedan i nabavim si sve. Sad za ove mlade koji rade, teško im je za vikend sve obaviti, ali žao mi je i ovih koji rade nedjeljom da nemaju nikakav odmor", rekla nam je Blanka.

U veljači bi se zato trebao osnovati Hrvatski savez za nedjelju koji će se zalagati za ukidanje rada. Predvodi ga fra Božo Vuleta, predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira, a pridružili su mu se neki sindikati i Caritas.

"U prvom redu se zapravo zalažemo za slobodu izbora. Za slobodu izbora da ljudi mogu odabati hoće li raditi ili neće. Ako hoće raditi, onda da im bude zajamčeno stopostotna povišica satnice", otkrio nam je fra Božo Vuleta, predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira.

Prema istraživanju provedenom za Franjevački institut čak 70 posto građana podržava ograničenje rada nedjeljom, dok 55 ispitanika smatra da satnica nedjeljom mora biti veća.

"Rad nedjeljom samo isključivo za one službe koje su nužni za održavanje sustava, a svi oni koji ne trebaju raditi nedjeljom neka doista ni ne rade. Činjenica je da treba dobro pretresti zakone i propise i da treba naći model prema kojemu je to moguće", ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

S time se slažu i u sektoru za trgovinu Hrvatske gospodarske komore gdje napominju kako treba voditi računa o pravima radnika, ali i pravima potrošača.

"Stav udruženja trgovine pri HGK je podijeljen. Jedni kažu da s obzirom da sve zemlje u okruženju rade nedjeljom ako mi ukinemo to može smanjiti konkurentnost hrvatske trgovine jer postoji šansa da se dio potrošača nedjeljom odluči otići u prekograničnu kupnju. Dok drugi dio trgovaca misli da im neće utjecati na poslovanje ako se uvede neradna nedjelja", kazala nam je Tomislava Ravlić, pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu HGK.

Odluka je na Vladi, čiji ministar rada Marko Pavić danas nije htio komentirati hoće li nedjelje u skorijoj budućnosti biti neradne.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!