Novosti / Hrvatska

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

HDZ uputio u saborsku proceduru izmjenu zakona: više nema zastare za progon pedofila, a kazne za zlostavljanje djece rastu

HDZ uputio u saborsku proceduru izmjenu zakona: više nema zastare za progon pedofila, a kazne za zlostavljanje djece rastu
Patrik Macek/PIXSELL

S dosadašnjih pet kazne rastu na 15, 20 godina ili će se propisivati kazna dugotrajnog zatvora, ovisno o vrsti kaznenog djela

Hrvatska demokratska zajednice (HDZ) uputila je u utorak u saborsku proceduru izmjene 13 članaka Kaznenog zakona i jednog članska Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji kojima se se predlažu strože kazne za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece, kao i trajna evidencija pedofila u registru.

"Svjedočimo u zadnje dvije godine porastu u Hrvatskoj spolnog iskorištavanja djece, a da zakonodavni okvir, nažalost, nije adekvatno uređen", kazala je na konferenciji za novinare Irena Petrijevčanin Vuksanović predstavljajući  zakonske izmjene, naglasivši da je riječ o dosad najradikalnijim izmjenama, takozvanim "antipedofilskim mjerama".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedna od novina koju predlaže HDZ je da više nema zastare za teška kaznena djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece. "To su specifična kazenena djela koja često djeca prijavljuju kao odrasle osobe pa prođe deset, petnaest i dvadeset godina da se netko odluči to prijaviti", naglasila je Petrijevčanin Vuksanović.

Članice kluba zastupnika HDZ-a predstavile prijedloge antipedofilskih mjera u zakonu

Predlaže se također zabrana obavljanja djelatnosti i dužnosti u kojima bi osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela spolnog zlostavljanja djece mogle doći u kontakt s djecom, što je dosad bilo prepušteno autonomiji suca.

Predlaže se i obvezno propisivanje petogodišnjih sigurnosnih mjera nadzora za osobe koje su počinile spolno zlostavljanje djeteta.

Značajno bi porasle i kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece, do 20 godina za teška kaznena djela zlostavljanja, do 15 godina za silovanje djece. 

Izmjenama Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji popis osoba osuđenih za spolno zlostavljanje djece postao bi pak trajan i ne bi se više brisao. "Ova kaznena djela su jedna od najtežih kaznenih djela uopće i moraju biti adekvatno sankcionirana i prevenirana i ovim izmjenama zakona se ide u tom smjeru.", rekla je Petrijevčanin Vukasnović.

Zastupnica HDZ-a Branka Juričev-Martinčev kazala je da je novina i stavljanje dužnosti građana u prednost u odnosu na profesionalnu tajnu. Navela je da je od 2014. do danas za kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina bilo 148 osuđujućih, 3 oslobađajuće i dvije presude za neubrojive.

Za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja djeteta bilo je 27 osuđujućih i jedna oslobađajuće presuda. Zakonske izmjene idu u dva saborska čitanja i njihovo donošenje očekuje se u proljeće iduće godine.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!