Ostani doma
Novosti / Hrvatska

osjetljivi na hladnoću

Preporuke za starije osobe: izbjegavajte izlaganje hladnoći, osobito oboljeli od ovih bolesti

Preporuke za starije osobe: izbjegavajte izlaganje hladnoći, osobito oboljeli od ovih bolesti
Nikola Cutuk/PIXSELL

Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, pa se preporuča da prate vremensku prognozu i imaju termostat u kući

Uoči zahladnjenja koje se najavljuje idućih dana, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavio je u petak preporuke za starije osobe, kojima se savjetuje da izbjegavaju izlaganje hladnoći, osobito oboljeli od srčanih, respiratornih, endokrinih bolesti i demencija.   

Zbog sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja, te nedostatne fizičke aktivnosti, starije osobe pripadaju rizičnoj skupini osobito osjetljivoj na hladnoću, navodi se u priopćenju Zavoda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Starijima se preporučuje slojevito odjevanje, zaštita glave i ruku od hladnoće, izbjegavanje težeg fizičkog rada na otvorenom i hodanja po zaleđenoj površini.

Savjetuje im se i da uzimaju dovoljno tekućine u obliku toplih čajeva ili juha, te izbjegavaju alkoholna pića i više od dvije šalice kave dnevno.

Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, pa se preporuča da prate vremensku prognozu i imaju termostat u kući (najniža temperatura prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18 stupnjeva Celzijusa).

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja prstiju i gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu kože, treba kontaktirati liječnika obiteljske medicine.

Rodbini i skrbnicima savjetuje se da u vrijeme hladnih mjeseci učestalo kontaktiraju stariju osobu. 

Starija osoba kod sebe treba uvijek imati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može obratiti.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!