Ostani doma
Novosti / Hrvatska

s povećanjem minimalaca

Od siječnja će sitno porasti naknada za stručno osposobljavanje, mladi o novom iznosu: 'I dalje nije rješenje'

Od siječnja će sitno porasti naknada za stručno osposobljavanje, mladi o novom iznosu: 'I dalje nije rješenje'
Patrik Macek/PIXSELL

Mladi bi obrazovani kadar, umjesto dosadašnijh 2.621 kunu, kada se pribroji 131 kuna za koliko je zapravo povećana minimalna plaća, također trebao primati 2.752 kune netoiznosa naknade

S povećanjem minimalne plaće, početkom sljedeće godine, i mladima na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa povećat će se naknada, doznaje se iz Kabineta ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića. Mladi bi obrazovani kadar, umjesto dosadašnijh 2.621 kunu, kada se pribroji 131 kuna za koliko je zapravo povećana minimalna plaća, također trebao primati 2.752 kune netoiznosa naknade, piše Glas Slavonije.

"Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja (NN 16/17) u članku 8a definirano je da nezaposlena osoba koju je Zavod uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa ima pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja za dane provedene na stručnom osposobljavanju. Od 1. siječnja 2018., minimalna plaća obračunava se po novoj osnovici, proporcionalno tomu obračunava se naknada za SOR, prve isplate su u veljači za siječanj", stoji u priopćenju Ministarstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadalje, kada se uzme u obzir da su u samim počecima prve runde korisnika stručnog osposobljavanja iznosile 1.600 kuna, novi iznos, iako je povećan, i dalje nije rješenje, smatraju korisnici.

"Pozdravljam povećanje naknade, ali ona i dalje nije dostatna za pristojan život, naročito jedne mlade osobe. O stručnom osposobljavanju mislim da bi se trebalo ukinuti, jer će nas poslodavci praktički besplatno iskorištavati unedogled a da nikoga ne zaposle u radni odnos", smatra 29-godišnji Mario.

Kritičari mjere SOR najbolje rješenje vide u ukidanju stručnog osposobljavanja i vraćanju pripravništva kao prvog oblika zapošljavanja, piše Glas Slavonije.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!