Novosti / Hrvatska

Hrvatska otkrila tko je raketirao Banske dvore

Tuđmanov savjetnik za obranu prisjetio se napada na Banske dvore: 'Bilo je to kao da su se nebo i zemlja spojili, strašan prasak'

Nakon što su predsjednika Tuđmana sklonili na sigurno, rekao mi je: 'Štef, ako treba, i s crnim vragom ćemo pregovarati za Hrvatsku", kaže Stjepan Adanić

Bolje ikad - nego nikad! 26 godina nakon raketiranja Banskih dvora policija je kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA da su planirali, organizirali i izvršili napad na Banske dvore. Ni jedan nije dostupan hrvatskim vlastima.

A tog 7. listopada 1991. zrakoplovi tadašnje JNA raketirali su Banske dvore. Plan je bio destabilizirati Republiku Hrvatsku ubojstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U trenutku napada on je bio na sastanku sa Stjepanom Mesićem koji je obnašao dužnost predsjednika Predsjedništva još postojeće SFRJ te jugoslavenskim premijerom Antom Markovićem.

U napadu je poginuo jedan građanin, a šteta je procijenjena na 35 milijuna kuna. Dan nakon raketiranja Hrvatski sabor proglasio je neovisnost i raskinuo sve veze sa bivšom SFRJ. 

Bio je to najveći udar na najviše institucije vlasti. 7. listopada 1991., Banski dvori bombardirala su dva "super galeba" G4.

"Bombardiranje s osnovnim ciljem destabilizacije Republike Hrvatske", kaže načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj.

26 godina kasnije, krim i vojna policija otkrivaju detalje.

"Sam napad na banske dvore planiran je u Zemunu u komandi ratnog vazduhoplovstva Jugoslavenske narodne armije", ističe voditelj Odjela kriminalističke vojne policije Jadranko Karlušić.

Zapovijed za napad izdao je 78-godišnji general major JNA, a sve je isplanirao 69-godišnji načelnik tadašnjeg odjela ratnog zrakoplovstva.    

"On je izabrao pilote, sredstva i avione, odnosno poziciju odakle će se napad izvesti", kaže Karlušić.

Pomno su izabrane bombe i rakete, a avioni su poletjeli iz Udbine. Da se u zgradi u tom trenutku nalazi predsjednik Tuđman, organizator je očito jako dobro znao.

 "Obzirom je kontraobavještajna grupa imala značajnu ulogu u ovoj zadaći koju su radili, vrlo vjerojatno je on dobivao neke podatke o tom sastanku koji je bio", dodaje Karlušić.

Jeste li to utvrdili?

"Vrlo vjerojatno je imao podatke", kaže Karlušić.

Zbog pokušaja ubojstva predstavnika najviših državnih tijela i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva kazneno je prijavljeno 6 osoba. Petorica iz Srbije i jedan Hrvat.  

"Za svih šest osoba imamo podatke da se ne nalaze na području republike Hrvatske, dakle nalaze se u inozmestvu, u toku su mjere i radnje utvrđivanja njihovog prebivališta u inozemstvu", govori Jurica Ilić iz Županijskog državnog odvjetništva.

Istraga je, poručuju u policiji, bila složena i komplicirana, jer su svi osumnjičeni i svjedoci visokorangirani dužnosnici nekadašnjeg zrakoplovstva, ali i obavještajnih službi JNA.

"Takve ljude je dugo vrijeme okruživao svojevrsni zid šutnje koje je trebalo probiti, tijekom 2016. ta kohezija je oslabila i mi smo uspjeli doći do nekih personalnih dokaza koji su nam kasnije pomogli u vođenju kriminalističkih istraživanja koje je dovelo do ove kaznene prijave". dodaje Ilić.

Prvi šef Tuđmanovog osiguranja zadovoljan što je  nakon 26 godina riješena bar prva faza.

Pravosudna tijela Srbije u ovom istraživanju nisu sudjelovala.  

Gost RTL-a Danas bio je Stjepan Adanić, savjetnik za obranu predsjednika Franje Tuđmana

"Tada sam u Banske dvore došao u funkciji gradonačelnika Varaždina, pozvao me predsjednik Tuđman. Razgovarali smo o vojnoj pobjedi u Varaždinu, a kada je završio sastanak, pozvao me da ostanem. Bio je lijep i sunčan dan, osim što je JNA pokvarila situaciju", prisjetio se Stjepan Adanić trenutaka prije napada.

"Bilo je to kao da se nebo i zemlja spojilo, strašan prasak. To je bio takav šok i stres da ga se i danas sjećam", govori Adanić o samom napadu.

Nakon što su predsjednika Tuđmana sklonili na sigurno, Adaniću je, prisjeća se, rekao.

"Rekao mi je tada: Štef, ako treba, i s crnim vragom ćemo pregovarati za Hrvatsku", rekao je Stjepan Adanić za RTL Danas.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!