Ostani doma
Novosti / Hrvatska

svaka čast

Tako se pomaže u Hrvatskoj: u Zagrebu srednjoškolci za oboljelog kolegu pripremaju mjuzikl, u Međimurju 9-godišnjem Ivanu pomažu policajci

Učenici predstavom, policajci trčanjem, kad je potrebno Hrvatska zna pomoći

Doba je Božića  a Božić je nekako vrijeme da pokažemo svoju dobrotu. Mnogo je humanitarnih akcija, neke su velike i medijski jako popraćene s jakim sponzorima ali nama su jednako drage i one male, koje za svoje bližnje pokreću pojedinci i prijatelji. 

Pa evo dvije takve dobre priče. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedan međimurski policijac je za svog malog bolesnog prijatelja prvo otrčao 70 kilometara, a onda pokrenuo lavinu donacija. Naši su heroji i učenici zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimir Preloga. Mjesecima spremaju mjuzikl - da bi pomogli kolegi koji je obolio od leukemije.

Dok se 12 igrača borilo na terenu, mali je Ivan pogledom tražio samo jednog. Svog prijatelja Kristijana.

Kristijan, inače jedan od šefova međimurske policije Ivana je upoznao tek nedavno. Kad je čuo za njegovu priču - odlučio mu je pomoći. 

"U razgovoru s prijateljem on je ponudio da za mojih pretrčanih kilometar staze, bilo koje utrke, on donira 100 kuna u humanitarne svrhe", kaže nam Kristijan Srpak, voditelj Službe policije PU međimurske.

Otad je Kristijan za Ivana pretrčao 70 kilometara. Za pomoć su se javili i kolege policajci iz cijele Hrvatske. A večeras su u Međimurju za Ivana odigrane i dvije humanitarne malonogmetne utakmice. 

A zbog čega igraju nogomet?

"Zbog mene!"

A zbog čega zbog tebe?

Jer idem na transplataciju.

A kamo ideš?

"U Padovu!", kaže Ivan. 

Devetogodišnji Ivan zbog zatajenja bubrega ovisan je o dijalizi od rođenja. Dosad je prošao 15 operacija, a sada čeka transplantaciju bubrega koji će mu donirati majka.

Operaciju u Italiji pokrit će HZZO, ali put, smještaj i lijekove nezaposleni roditelji moraju platiti sami. A Kristijan i mnogi drugi dobri ljudi - zbog toga su prikupili već oko 140 tisuća kuna.

"Mi smo im jako zahvalni na tome, ne znam kak bi to opisala, bez njih ne znam kak bi to bilo", govori Kristina Sabol.

Ovako Ivan početkom iduće godine dobiva novu priliku! 

"Jednostanvo čovjek ne može ostati ravnodušan, jednostavno pomoći čovjeku, pomoći malom djetetu", jasno će Kristijan Srpak, voditelj Službe policije PU međimurske

Istovremeno dok se u Međimurju igrao humanitarni nogomet, u Zagrebu su se na generalnoj probi brusili posljednji detalji - humanitarnog mjuzikla... 

50 učenika i desetak nastavnika zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga preradilo je mjuzikl 'Tko pjeva zlo ne misli', a predstavom skupljaju novac za učenika koji je obolio od leukemije. 

"U svima je nama zapravo neki osjećaj da želimo nekome pomoći i ovo je najmanje kako mi možemo pomoći tom učeniku", ističe Roko Levar, učenik Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

U predvorju škole prodavat će se kolači, skupljati prilozi. 

"Akcija je predivna, nadam se da ćemo mu izmamiti osmijeh na lice", kaže Karla Tomečak, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

"On isto zna da će bit sve u redu i da će na kraju sve bit dobro", dodaje Emanuel Kresnik, učenik Prirodoslovne škole Vladimira Preloga
 
Kako izgledaju gospon Fulir, Ana i Franjo Šafranek, i teta Mina u učeničkoj izvedbi -  svi mogu vidjeti sutra u 18 i 30 i pritom pomoći oboljelom dječaku. 

"Naši su učenici jako osviješteni i svake godine, barem se jedna humanitarna akcija provodi", tvrdi Goranka Lazić, profesorica u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga.

Učenici predstavom, policajci trčanjem, kad je potrebno Hrvatska zna pomoći. 

Donacije za humanitarnu akciju 'Pomozimo Ivanu' mogu se uplatiti na posebni račun Ivanove bake: 

IBAN: HR7223400093231044586
Ružica Blažić
Benkovec 88
Mala Subotica

Akcija traje do 31. 12. 2017. godine.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!