Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Od 1. siječnja 2018.

Nebriga o starijima oblik je nasilja: zanemarivanje roditelja kažnjavat će se i zatvorom

Nebriga o starijima oblik je nasilja: zanemarivanje roditelja kažnjavat će se i zatvorom
Marijan Susenj/PIXSELL

U Uredu pučke pravobraniteljice ističu kako se zaštita ne bi trebala oslanjati na sankcije, nego na prevenciju, pa je važno uspostaviti sustav neformalne skrbi

Od 1. siječnja 2018. zapostavljanje starog i nemoćnog člana obitelji kažnjavat će se novčanom kaznom od minimalno 10.000 kuna, ili kaznom zatvora od najmanje 45 dana.

Nove su to odredbe u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, a koji prvi put starije osobe navodi kao skupinu koja uživa posebnu zaštitu. Njihovo zapostavljanje u smislu nedavanja ili neredovitog davanja hrane i pića te lijekova, nepresvlačenja (pelena), nepružanja zdravstvene skrbi i drugog, od 1. siječnja također su oblik nasilja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema podacima kojima raspolaže Ured pučke pravobraniteljice Lore Vidović, takvu brigu u Hrvatskoj iskazuje oko 17 posto osoba u dobi od 35 do 49 godina, jer svakodnevno skrbi o starijim, nemoćnim članovima obitelji. Sve više joj se nameće stigma da je biti star zapravo biti nepotreban, piše Glas Slavonije.

"Od 1. siječnja na snazi će biti novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, a dio novosti koje smo predložili i koje su uvrštenje u njega, snažnije će zaštititi starije osobe. Tako je upravo ova skupina prvi put u Zakonu navedena kao posebno zaštićena, a novost je i da je zanemarivanje njihovih potreba također prepoznato kao oblik nasilja. Riječ je o situacijama koje dovode do uznemirenosti starije osobe, ili vrijeđaju njezino dostojanstvo i tako joj izaziva patnju, bilo tjelesnu ili duševnu", ističu u Uredu pučke pravobraniteljice.

Dok su većini najzvučnije spomenute kazne od 10.000 kuna, ili 45 dana zatvora u slučaju nebrige o starima, u Uredu pučke pravobraniteljice ističu kako se zaštita starijih nikako ne bi trebala oslanjati na sankcije, nego na prevenciju, pa je važno uspostaviti tzv. sustav neformalne skrbi.

“Potrebno je pružiti podršku članovima obitelji koji brinu za svoje starije”, poručuju iz Ureda.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!