Novosti / Hrvatska

jedni od rijetkih

Vlada želi potaknuti rad vrtića u drugoj smjeni, a mi smo posjetili Hum na Sutli gdje 365 dana rade i treću smjenu!

Treća smjena nekad je bila oslonac nacionalnog gospodarstva, osobito industrije. Danas, na prste jedne ruke se mogu nabrojati poduzeća koja rade u tri smjene

I dok u vrtićima tek razmišljaju o drugoj smjeni, aposlutno nitko ne razmišlja o trećoj smjeni.  A nekad je treća smjena bila oslonac nacionalnog gospodarstva, osobito industrije.  Danas, na prste jedne ruke se mogu nabrojati poduzeća koja rade u tri smjene. 
 Ali evo u Humu na Sutli već odavno svi razmišljaju, žive i rade u tri smjene! Jer baš u toj malenoj zagorskoj općini nalazi se jedina hrvatska tvornica staklene ambalaže. Jedna od rijetkih koja radi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu 365 dana u godini, a u toj godini proizvedu pazite sad - više od milijardu staklenki i boca! Treća smjena počela je evo baš maloprije. A u trećoj smjeni, je bio i  RTL-ov reporter Josip Antolić. 

"Ima dosta posla i to već stoljeće i pol koliko je stara ova tvornica. No,trosmjesnki režim rada nije posljedica količin eposla nego je takva tehnologije i proizvodnja staklene ambalaže", otkrio direktor tvornice Tihomir Premužak, dodavši kako bi ovakvih pozitvnih primejra bilo što više mora postojati koordinirana akcija države i gospodarstva.

U toj tvornici prosječna plaća je oko sedma i pol tisuće kuna, tako da za sada ne maju problema s pronalaskom radne snage, a kako je Premužak otkrio razlog tomu je i što su dovoljno aktraktivna poslodavac koji poštuje sve stavke kolektivnog ugovora i stoga nema posebnih problema. 

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!