Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Za i protiv Hrvatske

U Imotskom zid plača - simbol napuštanja Hrvatske, prošle godine otišlo je čak 65 tisuća mladih: tko i zašto Hrvatskoj ipak daje šansu?

I dok brojke rastu u Imotskom, da se oni koji odlaze ne zaborave, njihova se imena ispisuju na na zidu autobusnog kolodvora. Stotine njih!

Demografi procjenjuju da je prošle godine iz Hrvatske otišlo 65 tisuća ljudi, uglavnom mladih i radno sposobnih, a čak trećina njih imala je završen fakultet. I dok brojke rastu u Imotskom, da se oni koji odlaze ne zaborave, njihova se imena ispisuju na na zidu autobusnog kolodvora. Stotine njih! 

Novi dan, nova imena, a sve je počelo u šali.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Tu mi je jedna prija otišla za Njemačku, nisam se uspio pozdravit pa san zapisa tu od šale njeno ime na zidu i slika joj na Facebook i onda su krenuli moji prijatelji", kaže nam Toni Rebić

Tako je nastao zid plača objašnjava Toni dok marljivo upisuje nova imena. Iseljavanje je kaže doseglo kritične razmjere što je prisnažio i podacima iz zaseoka Zmijavci pored Imotskog.

"Samo Šabića 13 obitelji iselilo, a u cijelim Zmijavcima 27, znači cijelih obitelji, što govori da se ne misle vratit", dodaje.

U Imotskom stanje nije ništa bolje, mladi odlaze, kao i osamnaestogodišnji Mihovil.

"Evo me tu. Odnedavno."

Gdje ste otišli?

"Otišao sam u Frankfurt."

I?

"Pa bolje je nego tu, sigurno."

Je li se planirate vratit?

"Za nekih 40-ak godina, da", jasno će Mihovil.

A do tada će njegova djeca, ako ih bude imao, već vjerojatno biti Nijemci. Odlazi se na sve strane, nije više samo Njemačka obećana zemlja Imoćana.

"Ima ovde Norveška, Njemačka, Švicarska, Irska, ima svega. Evo imamo jednoga u Velikoj Britaniji (pokazuje ime Ivice Todorića)", ističe Toni.

I on je, prema Toniju, jedan od krivaca za današnje stanje, a potencijali su nam, za bolji život, gotovo neograničeni.

"Nije samo Crveno jezero, imamo još desetak takvih jezera koja nisu ništa ni ljepša ni ružnija od ovoga, od kojih bi svi mogli živit", iskreno će.

Ali ne žive već se upisuju na kolodvorski zid koji je dobio ime po onom Jeruzalemskom gdje je običaj pomoliti se i zaželjeti želju. Kad stanete pred ovu imotsku verziju shvatite kako njoj ime ipak bolje pristaje jer umjesto molitve ovdje vam stvarno dođe da zaplačete.

Potpuna suprotnost mladima koji odlaze iz Hrvatke je Luka Tripalo, mladić koji završava Farmaceutsko biokemijski fakultet u Zagrebu i koji predvodi mlade okupljene pod nazivom Suprotiva. Razgovor s njim pogledajte u videu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!