Ostani doma
Novosti / Hrvatska

povratak u školske klupe

Počelo drugo polugodište: ministrica Divjak za RTL Danas otkriva stiže li mala matura i kada se vraća zaključivanje ocjena na polugodištu

I dok je još ove školske godine informatika izborni predmet, od iduće postaje obvezna u svim petim i šestim razredima

Nakon tri tjedna odmora oko pola milijuna učenika vratilo se u školske klupe, jer je počelo drugo polugodište. I dok je još ove školske godine informatika izborni predmet, od iduće postaje obvezna u svim petim i šestim razredima.

Interesa za učenje neće nedostajati, jer se i sada radi o omiljenom predmetu što potvrđuje i podatak da se 85 posto osnovnih škola prijavilo za sudjelovanje u projektu Pro Micro, čiji je cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete upotrebom mikroračunala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog ovog mikroračunala nastava informatike nikada nije bila zanimljivija.

''Microbit je naprava s kojom možete radit više stvari, mi sad učimo brojanje brojeva, kompas, mjerenje temperature i takve stvari'', kaže učenik OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici Patrik Gazić.

''Možemo kodirati, napraviti kompas, da nam mjeri temperaturu, možemo napraviti sat", dodaje učenica OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici Ema Lesinger.

Osnovna škola Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici jedna je od mnogobronih koje su se uključile u projekt Pro Micro. Cilj mu je upotrebom mikroračunala uvesti digitalnu pismenost u nastavne predmete.

''Recimo osmi razredi su igrali infection, to je program koji koristi radiovezu i onda pomoću te radio veze jedan mikrobit upravlja ostalima širi virus i bilo nam je zabavno, bili smo vani razgibavali smo se i naučili smo kako se šire virusi i bakterije i naučili su to povezati s prirodom i društvom'', ističe profesorica informatike u OŠ Eugen Kvaternik Dalia Kager.

Ovakav način rada dobra je priprema za novi kurikulum informatike, koja od iduće školske godine, u petim i šestim razredima postaje obvezan predmet.

''Očekujemo da će dijete u 6. razredu napraviti multimedijski uradak,koji može biti radijska priča istraživački zadatak, koji će povezati s nastavom prirode, dakle korištenje digitalne tehnologije za razvijanje kompetencija iz ostalih područja'', ističe pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

Pripreme učitelja i nastavnika za novi kurikulum već su počele. Tijekom godine njih 1300 proći će edukaciju. A škole će morati zaposliti i dodatnih 76 učitelja.

"Ja bih rekla da neće biti problem, zato što je interes velik možda nije u svim područjima jednaka dostupnost stručnjaka iz tog područja, ali svima ćemo pružiti priliku da se educiraju i da budu spremni za primjenu novih kurikuluma'' , dodaje Kralj.

''Informatika i programiranje su dio pismenosti danas tako da nemamo izgovora ne pružiti mogućnost našoj djeci da budu ravnopravni građani 21. stoljeća", ističe Nenad Bakić iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

U kojem se pomoću samo jednog klika otvara svijet beskonačnih informacija i mogućnosti.  

A što je o svemu gostujući u RTL-u Danas rekla ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, pogledajte u videu.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!