Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Spor u Washingtonu

Banke pokrenule arbitražu protiv Hrvatske zbog 'švicarca': Aleksić i udruga Franak nude suradnju Vladi

Banke pokrenule arbitražu protiv Hrvatske zbog 'švicarca': Aleksić i udruga Franak nude suradnju Vladi
Patrik Macek/PIXSELL

'Banke očito nemaju povjerenja u hrvatsko sudstvo i pravo EU-a, pa su pokrenule arbitražu u Washingtonu, što smatram nedopustivim', kazao je Goran Aleksić

Saborski zastupnik Goran Aleksić (SNAGA) izvijestio je u petak kako je Vladi, odnosno premijeru, ponudio suradnju u arbitraži koju su u Washingtonu pokrenule banke zbog slučaja švicarski franak.

Ponudio sam suradnju, kao i udruga Franak, koja ima potrebne stručnjake, dobro razumijemo problematiku i možemo pomoći Vladi da lakše izlazi na kraj s "nepoštenim bankama" koje su pokrenule arbitražu u Washingtonu umjesto da se sudski procesi vode ovdje u Hrvatskoj, rekao je Aleksić u Hrvatskom saboru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ustvrdio je kako je očito da banke nemaju povjerenja u hrvatsko sudstvo i pravo EU-a, pa su pokrenule arbitražu u Washingtonu, što smatra nedopustivim.

Ta se arbitraža, kaže, ne smije prihvatiti, Vlada je uputila prethodno pitanje na koje se mora odgovoriti u samom arbitražnom centru, a to je je li uopće takva arbitraža dopuštena. Aleksić se nada da se arbitraža neće pokrenuti, nego će banke ako hoće ostvariti svoja prava, pokrenuti sudske procese u Hrvatskoj gdje im je i mjesto.

Izvijestio je i da je od društva Plinacro zatražio dostavu ugovora o kreditu o kojem je prošle godine javno govorimo ministar Goran Marić.

U tome ugovoru o kreditu navodno je ugovorena izlazna naknada za prijevremenu otplatu kredita od 240 milijuna kuna, rekao je zastupnik, podsjećajući da su izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita nezakonite i nepoštene.

Mi ćemo taj ugovor analizirati i u skladu s analizom ćemo postupati dalje. Građani imaju pravo vidjeti što u tom ugovoru piše, naglašava Aleksić.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!