Novosti / Hrvatska

HSP-ovo priopćenje

'Ogorčeni smo, pogotovo HOS-ovci koji ovakvu preporuku neće i ne mogu prihvatiti'

'Ogorčeni smo, pogotovo HOS-ovci koji ovakvu preporuku neće i ne mogu prihvatiti'
Miranda Cikotic/PIXSELL

'Preporuka koja je donijeta i prezentirana javnosti je loša, besramna, neprovediva, nacionalno štetna i na tragu jugokomunističke politike', navode u HSP-u

Hrvatska stranka prava (HSP) ocijenila je u srijedu preporuke koje je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima uputilo hrvatskoj Vladi neprovedivima i nacionalno štetnima, poručivši kako ih članovi HOS-a neće, niti mogu prihvatiti.

"Preporuka koja je donijeta i prezentirana javnosti je loša, besramna, neprovediva, nacionalno štetna i na tragu jugokomunističke politike koju u Hrvatskoj i dalje provode ostaci Komunističke partije", stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik HSP-a Karlo Starčević i član predsjedništva HSP-a Ivica Vladava, bojovnik HOS-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kako se danas osjećaju domoljubi nakon presice koju je upriličio premijer Andrej Plenković i predsjednik Povjerenstva za suočavanje s prošlošću akademik (Zvonko) Kusić znaju samo oni. Zadovoljni nisu niti mogu biti. Ogorčenost je prisutna pogotovo u redovima HOS-ovaca koji ovakvu preporuku neće i ne mogu prihvatiti prihvatiti", dodaje se.

Napominjući kako su tijekom Domovinskog rata svi branitelji pozdravljali sa "Za dom spremni", neovisno jesu bili pripadnici HOS-a, ZNG-a ili policije, u priopćenju se nadalje ističe kako je stav HSP-a da je ta preporuka "preopasna za nacionalno zajedništvo Hrvata, te se ne smije i ne može primijeniti u pravnoj praksi, jer donosi nove podjele i produbljuje stare sukobe", te da će imati "dalekosežne posljedice po budućnost države i hrvatskog nacionalnog korpusa".

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima završilo je u srijedu jednogodišnji rad i preporučilo sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav "Za dom spremni", koji je suprotan Ustavu RH, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!