Novosti / Hrvatska

Provjerili smo cjenik

Trebaju li se naplaćivati mise? 'Svatko tko nije u mogućnosti - nije dužan platiti naknadu'

Sveta misa je Kristova žrtva i samim time je besplatna. Riječi su to pape Franje i poruka vjernicima da ne moraju plaćati ako nemaju

Veliku pažnju javnosti privukla je poruka pape Franje da su svete mise besplatne i da ih vjernici nisu dužni plaćati. Provjerili smo kako je to u Hrvatskoj. Sveta misa kao takva se ne plaća i nije obveza platiti ju svećeniiku, svaka nadbiskupija određuje takse za određenu uslugu, ali se pri tome vodi računa da oni koji nemaju - sve dobiju besplatno.

Sveta misa je Kristova žrtva i samim time je besplatna. Riječi su to pape Franje i poruka vjernicima da ne moraju plaćati ako nemaju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svaki svećenik procjenjuje ima li netko uopće novca za platiti crkvenu uslugu, ukoliko procjeni da nema ili mu to vjernik sam kaže onda je za tu osobu usluga besplatna.

"Sveta misa se sama po sebi ne može platiti jer ona je nešto što je sveto. Ali postoji određena, kako bi mi to rekli, misni stipendij, nagrada svećeniku koji ljudi daju u iznosu 50 kuna", Kristijan Zeba, župnik Župe Sv. Križa u Rijeci.

Vjernici u pravilu plate crkvene usluge. Mnogi od njih kažu da je to od srca. Svaka nadbiskupija ima svoje takse i pristojbe.

"Kada svećenik ide učiniti uslugu bilo sprovoda, ženidbe, krizme postoje točno određeni propisi koje je biskupija propisala s točno određenim cjenovnikom", kazao je Kristijan Zeba, župnik Župe Sv. Križa u Rijeci.

Onaj tko ima za Svetu potvrdu platit će 100 kuna, vjenčanje košta 300 kuna, sahrana, misa i zvonjenje zajedno koštaju 400 kuna, a najskuplja je "Gregorijana", misa koja se služi svaki dan 30 dana zaredom i košta 2000 kuna. 

"Svaki onaj koji nije u mogućnosti nije dužan doprinositi za misnu naknadu, a oni koji jesu na taj način daju svoj doprinos Crkvi", kazao nam je Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK.

Crkva je tako na usluzi vjernicima, a svećenici koji od cjenika ne odsupaju svakako mogu biti prijavljeni biskupiji.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!