Novosti / Hrvatska

'Promijenio mi je život'

Rimac napravio posebnu bateriju za invalidska kolica i darovao normalan život teško bolesnom Rolandu

Roland Bugnar dosad je u invalidskim kolicima mogao prevaliti tek tri kilometra. Zahvaljujući Rimčevoj bateriji sada može putovati čak 80 kilometara

Hrvatski inovator i poduzetnik Mate Rimac prije nekoliko je dana ostavio svijet bez daha svojim novim automobilom Concept-Two. No jedan drugi Matin izum, iako ne tako grandiozan, jednom je čovjeku darovao normalan život.

"Jedino vrijeme u mom životu kada sam ja potpuno neovisan i slobodan od pomoći drugih je zapravo kad sam u ovim kolicima. Rimac mi je promijenio život", ističe Roland Bugnar iz Veprinca pokraj Opatije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od djetinjstva obožava automobile i vožnju. No, već mu je kao dvogodišnjaku dijagnosticirana progresivna genetska bolest - spinalna mišićna atrofija. Kolica su mu bila jedino prijevozno sredstvo, a ona su mogla prevaliti tek tri kilometra i to kad je baterija nova. A onda je za pomoć odlučio kontaktirati Matu Rimca.

"S onim što je on napravio ovim kolicima to je uvišerostručio", ističe Roland.

Rimčev tim napravio je Rollyiju, kako ga od milja prijatelji zovu, posebnu, prvu bateriju takvog tipa kada su invalidska kolica u pitanju.

"Što se tiče same baterije, baterija s jednim punjenjem može proći okvirno nekih 80-ak kilometara ovog terena i moje vožnje koja je dosta izazovna", objašnjava nam Roland.

S Rimčevom baterijom i Ronaldovom čeličnom voljom ni Učka nije ostala neosvojena. 

"Imao sam više mogućnosti istraživati prirodu, svoj kraj i upoznavat nove ljude i zbilja sve se, eto, nadovezivalo jedno na drugo. Kada sam išao na preuzimanje kolica tada sam, zapravo, prvi put upoznao Matu koji, kaže je zbilja jedan pristupačan i čovjek koji je daleko od toga da gleda neke stvari s visoka", priča nam Roland.

Nije mala stvar promijeniti svijet automobila, ali promijeniti cijeli svijet jednom čovjeku - to je možda i veći uspjeh.  

Preporučeno za tebe

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!