Novosti / Hrvatska

LIBERALIZACIJA

Ni mrtvi više neće imati mira: poskupljuju pogrebi, građani u strahu od nenormalno velikih iznosa

Iz Udruženja za pogrebničke djelatnosti pri HGK, stižu potpuno oprečne izjave o novom Zakonu

Nije novost ako kažemo kako je u Hrvatskoj i smrt skupa, ali novost je da bi uskoro mogla biti još skuplja! Naime, prema izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu koji je u Saboru prošao prvo čitanje, gradske komunalne tvrtke više neće moći obavljati komercijalni dio posla poput prodaje cvijeća ili lijesa, pa će povećati druge namete.

Privatne pogrebničke tvrtke su pak protiv monopola, najavljuju liberalizaciju tržišta i niže cijene.

Prođe li novi zakon, gradska komunalna društva bit će, kako kažu prisiljena na dizanje cijena jer dio poslova više neće smjeti obavljati.

Odlučili smo provjeriti što to točno znači u praksi u lokalnim sredinama.

"Naše usluge koje građani  više neće moć koristit, a koje su dosad koristili, odnose se na naš prijevoz, na našu prodaju cvijeća i na prodaju lijesa. Od sada će to raditi isključivo private tvrtke”, kazao nam je Lovorko Gržac, director komunalnog društva Eko Murvica iz Crikvenice.

Inače, komunalci će i dalje imati trošak održavanja groblja, uređenja šetnica ili izgradnje novih niša i grobnica. Te usluge nisu profitabilne, ali su neophodne. Na crikveničkom području, recimo, postoje četiri groblja.

Tamo godišnja grobna naknada košta 140 kuna, od čega se uprihoduje oko 40 tisuća kuna. Samo za plaću grobara, sa svim doprinosima potrebno je 70 tisuća. 

Razlika je očita, a komunalna društva dosad su je nadoknađivala upravo obavljanjem komercijalne djelatnosti. 

Prođe li novi zakon toga više nema pa je jasno kako će rasti grobne naknade, ovdje najmanje za 100 posto.

Iz Udruženja za pogrebničke djelatnosti pri HGK, stižu potpuno oprečne izjave o novom Zakonu što je i logično kada je od 12 članova šestero privatnika, a šestero predstavnika gradskih komunalnih tvrtki. 

Dok komunalaci najavljuju rast cijena, privatnici tvrde suprotno. Najavljuju pojeftinjenje usluga zbog liberalizacije tržišta, ali dok se oni prepucavaju građani strahuju.

Preporučeno za tebe

Izdvojeno

Vezani članci

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!