Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'Mijenjamo zakone'

Ministar Bošnjaković gost Direkta: 'Sudbina Cvitana nije odlučena davno prije'

'Dinku Cvitanu je istekao mandat i mi smo kao Vlada u prilici predložiti novog kandidata i u Draženu Jeliniću vidimo reference koje zaista odskaču', izjavio je ministar pravosuđa u RTL Direktu

Kako to da nikoga u vlasti, evo, dvije godine nije zanimalo izvješće Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana o njegovom radu i njegov rad upitali smo ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića.

Ministre, znači li činjenica što Cvitan već dvije godine nije pozvan u Sabor kako bi podnio izvješće da je njegova sudbina bila odlučena još davno prije?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ne znači. U zadnje dvije godine smo imali prijevremene izbore i polublokadu rada Sabora, bilo je i problema s Agrokorom. Više je to stjecaj okolnosti, nego namjera. Dinko Cvitan je podnio izvješće na vrijeme, Vlada je odgovorila na vrijeme, ali okolnosti su bile specifične.

Koliko je utjecaja na odluku da on više neće biti Glavni državni odvjetnik utjecala činjenica da je za razna kriminalna djela optužio vaše koalicijske partnere, Tomislava Sauchu i Milana Bandića, bez čijih ruku nema ni vaše Vlade?

Te stvari uopće nisu bile relevantne. Sam sam sudionik tih razgovora. Dinku Cvitanu je istekao mandat i mi smo kao Vlada u prilici predložiti novog kandidata i u Draženu Jeliniću vidimo reference koje zaista odskaču i daju nam vjeru da ćemo imati kvalitetnog Glavnog državnog odvjetnika.

Rekli ste da je DORH-u potrebna nova energija, Dražen Jelenić je sigurno ima, ali koliko bilo kakva energija vrijedi u pravosuđu gdje se kazneni procesi razvodnjavaju po osam godina, ne traje proces Sanaderu deset godina zato što Cvitan ili Bajić nisu imali energije?

Ne, ne mislim da je to presudno. Važno je da čelni čovjek donese novu kvalitetu svojim načinom rada. Puno je stvari u tom mozaiku koje treba promijeniti. Radit ćemo novi Zakon o kaznenom postupku, koji bi trebao detektirati koje su nam najslabije točke u kaznenom postupku. Statistika nam je vrlo dobra, ali kod predmeta koji su medijski izloženi, to su vrlo složeni predmeti sami po sebi. Predmet Agrokor ima 12 okrivljenih, bit će jako puno vještačenja, svjedočenja. To nije jednostavno provesti, ako ste negdje u toj priči pogriješili presuda višeg suda vam može vratiti postupak. To nam se ne sviđa i želimo kroz novi zakon naći protočnije načine da postupci idu brži.

Cvitan je ocijenio da Zakon o USKOK-u treba mijenjati, da USKOK treba godišnje raditi 10 velikih predmeta, a ne zaprimati "hrpetine smeća kaznenih prijava, podnesaka itd.", hoćete li to mijenjati i olakšati posao nasljedniku g. Jeleniću?

Slažem se, razgovarali smo Dinko i ja o tome. USKOK je specijalizirani dio DORH-a koji se treba baviti najsnažnijim predmetima organiziranog kriminala i korupcije. Sada se bavi nižim predmetima. To snažno oružje koje imamo trošimo na nešto što nije primjereno. Mijenjat ćemo naravno i taj zakon. Sad smo u procesu mijenjanja Zakona o DORH-u, o Državnoodvjetničkom vijeću...

Primarno nam je promijeniti Zakon o sudovima i Zakon o Državnom sudbenom vijeću jer nismo zadovoljni ponajviše izborom sudaca. Postupci nam traju jako dugo, svaka odluka izaziva veliku dvojbu. Ne želimo da netko tko bude na 70. mjestu po broju bodova bude odjednom izabran. Propisat ćemo rokove u kojima je potrebno imenovati suca i da primarni kriterij bude kvaliteta rada.

Kada će konačno zemljišne knjige biti relevantan dokument, dakle ako vi meni prodate stan i ja se upišem u gruntovnicu to ne znači ništa ako ste vi taj stan dan prije prodali nekom drugom i taj netko dođe s ugovorom koji je stariji, ugovor je relevantniji i ja gubim i stan i pare?

Ako ste se vi upisali, onda nema problema. Problem nastaje ako ja prodam stan i vama i vašem prijatelju, onda je utrka tko prvi dođe u gruntovnicu. To je na razini incidenta, to nije pravilo. Dosta smo uložili u gruntovnice i katastre, digitalizirali smo sve i do svog izvatka možete doći putem aplikacije.

Već mjesecima radite na Ovršnom zakonu koji bi trebao pomoći blokiranima, gdje je zapelo, što je tako komplicirano?

Još ćemo mjesecima i raditi na novom Ovršnom zakonu, jer to je veliki dokument. Ali pripremamo mjere kroz izmjene Zakona o stečaju potrošača koje će pomoći ljudima. Otpis dugova je jedno, a drugo je da ćemo omogućiti građanima koji su blokirani dulje od tri godine i za iznos manji od 20.000 kuna da kroz ubrzani stečajni postupak u razdoblju od šest mjeseci do godine dana izaći iz tih problema. To je po našim evidencijama između 80 i 100 tisuća građana.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!