Ostani doma
Novosti / Hrvatska

81 glasa za

Sabor odlučio: Dražen Jelenić imenovan novim glavnim državnim odvjetnikom

Jelenić prisegnuo u petak ispred predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i time preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika na četiri godine

Dražen Jelenić izabran je za novog glavnog državnog odvjetnika. 81 saborski zastupnik glasao je za Jelenića, 42 zastupnika bila su suzdržana, a sedam ih je bilo protiv. 

Dražen Jelenić prisegnuo je u petak ispred predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i time preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika na četiri godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To što danas prisežem na dužnost glavnog državnog odvjetnika smatram iznimnom privilegijom jer rad u Državnom odvjetništvu doista je prilika za stvaranje boljeg društva, a to svima nama treba u konačnici biti cilj", poručio je u svom obraćanju Jelenić zahvalivši na ukazanom povjerenju.

Osobno će, kazao je, na toj čelnoj dužnosti upotrijebiti sve svoje profesionalne i osobne kapacitete i usmjeriti ih na to da cijela državnoodvjetnička organizacija ostvari svoje nelake zadaće na najučinkovitiji način te na dobrobit svih hrvatskih građana.

"Za to su nam važne i sljedeće pretpostavke, uz odgovarajući zakonodavni okvir, kvalitetne i dostatne ljude, povjerenje u naš rad i podrška našem radu", poručio je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, nakon pročitanog teksta prisege, čestitao je Jeliniću i zaželio mu puno uspjeha u obavljanju te odgovorne dužnosti, a na svemu učinjenom zahvalio je i dosadašnjem glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu.

Jelenić je novinarima nakon prisege kazao kako su prijetnje koje je primao njegov prethodnik Cvitan sastavni dio dužnosti koju je preuzeo.

"Jedno je o tome znati nešto načelno i promišljati da bi se to moglo i meni desiti, a drugo je ako vam se tako nešto i desi. Prisežući danas i preuzimajući dužnost u četvrtak naravno da pristajete  i na stvari koje nisu ugodne", rekao je.

Svjestan je, kaže, kako će mu se život promijeniti, no dodaje kako se "odriče nekih privilegija za jednu drugu privilegiju, a to je da zajedno sa svojim kolegama čini dobro za građane ove zemlje".

Podsjetimo, Vlada je predložila Saboru da se za glavnog državnog odvjetnika imenuje Dražen Jelenić, zamjenik dosadašnjeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana kojem mandata istječe 24. travnja.

Jelenić se jučer u Saboru predstavio na Odboru za pravosuđe i dobio jednoglasnu potporu. Kao dijete DORH-a, kako sam sebe naziva - njegov je cilj da ga politika ne sputava, a na njegov rad, kako je kazao, neće utjecati politika, niti je bilo ikada ičijeg utjecaja. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!