Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Više od 20.000 djece

Otkrivamo alarmantne podatke o iseljavanju djece: naša reporterka ispratila cijelu obitelj u Njemačku

Dok ih se u prvi razred osnovne škole prošle godine upisalo 39.690, ove godine u predškolu upisano je 1275-ero djece manje

Hrvatska je u posljednjih sedam godina izgubila oko 300 tisuća stanovnika. Točan broj onih koji su trbuhom za kruhom otišli u druge zemlje još se ne zna. No, RTL otkriva da je demografska katastrofa još dublja. Podaci do kojih smo došli govore da je u posljednjih pte godina iz Hrvatske s roditeljima iselilo više od 20 tisuća djece. 

U potrazi za kruhom, a ne zato što su im granice Unije otvorene - neke obitelji upravo sada kupuju kartu u jednom pravcu. Naša reporterka ispratila je jednu obitelj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedan od zadnjih zagrljaja u rodnoj zemlji... Petnaestogodišnju Klaru s obitelji za nekoliko tjedana čeka novi život u Njemačkoj.

"Žao mi je zbog prijatelja, rodbine, ali opet mi je drago što ću biti sa svojom obitelji, zajedno ćemo svi biti", kazala nam je Klara prije polaska.

Odluku im nije bilo lako donijeti. Ali sa sedmero djece i bebom na putu nisu imali puno izbora.

"Imam veliku obitelj. Suprug je otišao već u Njemačku, a odlazimo jer je financijska situacija kao i mnogim obiteljima, tako i našoj postala neizdrživa. S primanjima gdje suprug samo radi, gdje petero djece ide u školu, dosta je teško", ističe majka Kristina Uvalić iz Petrinje.

Ostavljaju sve što su godinama stvarali u Petrinji. "Ovdje ostavljamo sve prijatelje, rodbinu, djeca svoje školske poznanike", kroz suze nam je ispričala Kristina.

Nisu jedini koji su prisiljeni otići iz Hrvatske. Jedan je to od razloga što će i ove godine biti manje prvašića.

Dok ih se u prvi razred osnovne škole prošle godine upisalo 39.690, ove godine u predškolu upisano je 1275-ero djece manje, pa se pretpostavlja da će ih toliko manje upisati i prvi razred. Demografi nisu optimistični. 

"Prema podacima za ovu godinu prema broju upisanih u predškolu očekivani broj rođenih od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012. trenutno je manji za 2.916 djece. Taj broj će biti još veći jer i mnogi koji su prošlu jesen upisali predškolu u međuvremenu su odselili ili će do početka nastave u rujnu također odseliti", naglašava demograf Nenad Pokos.

A manje djece u školama, znači i manje posla za učitelje. "Ti svi silni završeni studenti profesori hrvatskog, matematike, povijesti, geografije, biologije, kemije itd. za nekoliko godina neće se imati gdje zapošljavati zbog reduciranja broja škola, zbog manjeg broja razreda", kazao nam je Pokos.

Pa će i oni kao i Klara i njezina obitelj vjerojatno napustiti Hrvatsku, kao i tisuće prije njih.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!