Ostani doma
Novosti / Hrvatska

SREĆU JE PRONAŠAO KAO TAKSI VOZAČ

Ispovijest mladića koji se iz Njemačke vratio u Slavoniju: 'Govorili su mi da nikad neću biti kao oni'

Odlučio se vratiti u Osijek jer, kako kaže, ni u Njemačkoj sve nije bajno kako većina naše javnosti misli

U moru vijesti o mladima koji odlaze iz Hrvatske, ovo je priča o dvojici Slavonaca koji su se odlučili vratiti u rodni Osijek i zbog toga su presretni.

Kažu, nije Njemačka obećana zemlja, a u Hrvatskoj se može ljepše živjeti ako se radi. 
Na posao pri povratku nisu čekali. Odmah su našli radno mjesto taksi vozača, a s njima smo se danas i provozali.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Radi se, naime, o 19-godišnjem Tinu. Inače, u Njemačkoj je proveo radeći četiri mjeseca na građevinskim poslovima. Odlučio se vratiti u Osijek jer, kako kaže, ni u Njemačkoj sve nije bajno kako većina naše javnosti misli.

Njegov njemački poslodavac bio je nekorektan, pa je čak morao raditi i na crno

"Ja nisam bio prijavljen, ja sam čekao da mi dođe kartica od zdravstvenog da odem otvoriti račun. Molio sam čovjeka da otvorimo tekući račun u njemačkoj banci međutim, on je stalno to odgađao. Ja sam mislio bit će, bit će... Međutim nije ništa bilo, isplaćivao nas je na ruke",  priča nam Tin Pintarić.

Ni život nakon posla nije mu bio bajan.

"Živjeli smo u jednoj sobi nas trojica i dijelili smo sve. Hranu, troškove...", dobacuje Tin.

Tinov današnji kolega Domagoj bio je odlikaš u školi, a zatim otišao u Njemačku trbuhom za kruhom. Tamo su provjeravali koliko vremena provodi na poslu.

"Ja sam u Njemačku otišao s nepunih 19 godina. Bio sam tamo godinu dana, a nakon mjesec dana sam dobio posao u skladištu preko agencije. Plaća mi je bila sramotno mala i bio sam na dnu ljestvice što se poslodavca tiče. Vidjela se razlika između nas stranaca i Nijemaca. To se ne govori direktno, ali poslodavci ti indirektno poručuju da nikad nećeš biti u rangu Nijemaca", priča nam Tinov prijatelj Domagoj Mrša koji je također sreću pronašao u taksiranju.

Kažu nam kako se ne može zaraditi i unatoč dobranoj štednji. Život je, suglasni su, jednostavno preskup, a baš zbog toga su s novim poslom kod kuće izrazito zadovoljni.

"Ipak je ovo naš grad, tu su svi naši prijatelji i obitelj. Kod kuće je najljepše", kazali su nam i zadovoljno kazali kako im zbog povratka nije žao.

PRIČU POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU S POČETKA TEKSTA!

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!