Ostani doma
Novosti / Hrvatska

SVI OPTUŽENI PROGLAŠENI KRIVIMA

BREAKING Zdravko Mamić osuđen u Osijeku: čeka ga 6 i pol godina zatvora i oduzeta mu je imovina!

BREAKING Zdravko Mamić osuđen u Osijeku: čeka ga 6 i pol godina zatvora i oduzeta mu je imovina!
Davor Javorović/PIXSELL

Na izricanju presude koja je počela u podne nije se pojavio niti jedan okrivljenik. Stariji Mamić dan ranije hrvatskoj javnosti obratio se iz Međugorja poručivši kako vjeruje da će biti oslobođen

NOVO:

Pogledajte kako je izgledala sunica nakon što je Mamiću presuđen zatvor!

Milan Pernar dobio je jedinstvenu kaznu zatvora od 4 godine i 2 mjeseca

Zdravko Mamić dobio je jedinstvenu kaznu zatvorda od 6 i pol godina

Zoran Mamić dobio je jedinstvena kaznu zatvora 4 god i 11 mjeseci

Damir Vrbanović dobio je 3 godine zatvora 

- Zdravko Mamić kriv je i za izvlačenje novca u slučaju podjele transfera s Lukom Modrićem. Riječ je o 80,9 milijuna kuna, od kojih je Dinamo platio 14 milijuna poreza, a ostatak isplatio Modriću.

Ovaj je od tog novca sebi zadržao 14,9 milijuna kuna, a ostalih 52 milijuna predao Mamiću i članovima njegove obitelji.

 - Braća Mamić i Vrbanović proglašeni krivima za izvlačenje novca iz Dinama u slučaju podjele transfera s Dejanom Lovrenom kako bi se priskrbila nepripadna imovinska korist mlađem Mamiću od 25,8 milijuna kuna.

- Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović te Milan Pernar nepravomoćno su proglašeni krivima u prvostupanjskom postupku na Županijskom sudu u Osijek.

U procesu 'teškom' 128 milijuna kuna. Braću Mamić i Vrbanovića USKOK je teretio se da su oštetili Dinamo za ukupno 115,8 milijuna kuna, dok je radnjama mlađeg Mamića i Pernara državni proračun oštećen za 12,2 milijuna kuna.

Na izricanju presude koja je počela u podne nije se pojavio niti jedan okrivljenik. Stariji Mamic dan ranije hrvatskoj javnosti obratio se iz Međugorja poručivsi kako vjeruje da će biti oslobođen, ali da na izricanje presude neće doći. Pernar i mlađi Mamić oslobođeni su po prvoj točki optužnice za djelo primanja i davanja mita.

Pogledajte kako je izgledala sunica nakon što je Mamiću presuđen zatvor!

RANIJE:

Zdravku Mamiću danas u podne na Županijskom sudu u Osijeku izriče se presuda zbog optužbi da je zajedno sa bratom Zoranom, direktorom Hrvatskog nogometnog saveza i bivši direktor Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom iz gradskog kluba Dinamo izvukao 116 milijuna kuna putem transfera hrvatskih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena i na taj način otšetio državni proračun za 12,2 milijuna kuna neobračunatog poreza.

Mamić se na izricanju presude neće pojaviti, a sinoć je otišao u Međugorje te će vijest o presudi dočekati u Hercegovini. U slučaju da mamić ostane u BiH, a na sudu mu se izrekne 5 ili više godina zatvora, sud bi donio rješenje o određivanju istražnog zatvora, a ako Mamića ne bude na presudi, daje se nalog policiji da ga doved. Ako ga ne nađu na adresi izdaje se međunarodna tjeralica i po toj tjeralici će biti uhićen u BiH. 

Tada se na tom ročištu utvrđuje postoje li uvjeti za njegovo izručenje. Mamić tvrdi kako je i državljanin BiH te da posjeduje dovjno državljanstvo, a BiH ne izručuje svoje državljane, pa će ga ispitati i pustiti na slobodu. 

Mamić neće smjeti doći u Hrvatsku jer bi ga na granici odmah uhitili te bi u pritvoru morao biti do pravomoćnosti presude koju donosi Vrhovni sud. Ono što Hrvatska može u takvoj situaciji, je zamoliti BiH da preuzme vođenje kaznenog postupka ili zamoliti BiH da izvrši kaznenu presudu Republike Hrvatske, što se događa obično tek po pravomoćnosti.

Hrvatska i BiH su sklopile ugovor o izručenju 2014. ali koji funkcionira samo u nekim situacijama, npr. u slučajevima organiziranog kriminala, tako da ne izručuju svoje državljane. Ako dobije manje od 5 godina, Mamić može na slobodi čekati pravomoćnu presudu Vrhovnog sud. Što god se dogodilo, oslobađajuća ili osuđujuća presuda, svaka strana postupka ima pravo žalbe. 

PROČITAJTE VIŠE:

>> Mamić se opet oglasio iz Hercegovine: 'Ja nisam bjegunac, nalazim se u svojoj drugoj domovini'

>> Mamić dan uoči presude napustio Hrvatsku, a za RTL poručio: 'Nisam pobjegao jer nemam od čega'

>> Prije donošenja presude, donosimo pregled svih Mamićevih skandala, prevrata i obrata! 

>> Dinko Cvitan najavio tužbu protiv Mamića: 'Tražit ću naknadu štete, a oni SMS-ovi su obična budalaština'

>> DORH odbacio Mamićeve navode o pritisku na sud: 'Provjerit ćemo sve izrečeno na presici'

>> FOTO, VIDEO Mamić na presici mahao navodnom SMS prepiskom bivšeg šefa DORH-a sa sucima: 'Monstrum me htio zatvoriti'

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!