Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PREDSJEDNICI vs. PREMIJERI

Mesić za RTL Direkt: 'Razmišljam da se kandidiram protiv Kolinde Grabar-Kitarović!'

O referndumskoj inicijativi Narod odlučuje: 'Ovdje se radi o tome da se ukloni Plenković i vlada jer je postao smetnja ultrakonzerativnim snagama'

Pravi politički fajt se već dugo ne vodi između oporbe i vlasti nego između vlasti i vlasti. Sukob predsjednice Republike i predsjednika Vlade došao je do usijanja kad je Ona zatražila zajedničku sjednice vlade a On je odbio.

Obzirom da su oboje izrasli iz HDZ-a to je naravno potaklo brojne spekulacije, pa i onu da Ona želi biti On., tj. da Kolinda Grabar Kitarović po isteku mandata želi preuzeti HDZ i predsjednički ured  zamijeniti premijerskim. Jer bez obzira što predsjednik republike ima najveći izborni legitimet, prava politička moć ipak je na Markovu trgu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ali možda baš zato, sukob predsjednika i premijera u novijoj hrvatskoj povijesti nije ništa novo.

Dvadeset osam godina Hrvatske - četiri predsjednika Republike i dvanaest premijera. I nikad ovako napeto!

Minuta rukovanja za novinare, pa onda mjeseci izbjegavanja. Predsjednica hoće posebnu sjednicu Vlade - premijer neće.

"Neće biti zajedničke sjednice Vlade na ovu temu, predsjednica je poslala jedan dopis sa inicijativom, tu nije bilo nikakvih konkretnih mjera o kojima je ona izvjestila javnost", rekao je nedavno Plenković.

Za predsjednika Vlade reforme idu, za predsjednicu ne.

"Na žalost, na polovici smo godine, a reforme uglavnom stoje", kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Ona bi posebno ministarstvo demografije, on ne.

"Neće ministarstvo napraviti djecu, pod navodnicima", poručio je premijer.

Predsjednica je primila Željku Markić, premijer poručio da smanjivanje prava manjina na referendumu nije put kojim želi. 

Problem je imala i s Tihomirom Oreškovićem - koji je odbijao razriješiti šefa SOA-e Dragana Lozančića

Peti dan mandata predsjednica je tražila ostavku Zorana Milanovića, pa je započeo rat priopćenjima. Najavljivala je da će lupiti šakom o stol i tražila zajedničku sjednicu Vlade.

"Pozivam ju od sljedećeg četvrtka da dođe na sjednicu kada hoće", kazivao joj je tada Milanović.

Bivši predsjednik Ivo Josipović - kaže mudri političari nađu načina da se ne vrijeđaju.

"Ja mislim da je ovo zapravo što sad gledamo ispod nivoa, imamo međusobne uvrede Vlade i gospođe predsjednice i to ne ostavlja dobar dojam. Ja često putujem susrećem različite i važne ljude iz inozemstva kod kojih to ne ostavlčja dobar dojam. Šteti ugledu zemlje", ističe Josipović.

Ovakvog sukoba neće biti dogodine jer će predsjednica trebati podršku za izbore - smatra bivša premijerka Jadranka Kosor.

"Sigurno da tako teške riječi i tako teške ocijene nisu padali sa strane ni jednog opredsjednika prema Vladi i obrnuto. Ovo je sad vrlo otvorena i izravna kritika Pantovčaka koja ide prema banskim dvorima. pokazuju se do sada iz iskustav koje smo imali da se manje tuku predsjednik i premijer iz različitih političkih obitelji", kaže Kosor.

Dok je ona bila na čelu Vlade na čelu države izmijenila su se dvojica predsjednika.

"Nastoje nas poniziti. Mislim da nije dobro da na ponižavajuči način govori o Vladi koja je završila pregovre", govorila je Kosor.

"Ja moram priznati da od gospođe premijerke nisam čuo nikakav konkretan odgovor ni kakava pitanja, nego samo zasto je moj izaslanik ovaj ili onaj", uzvraćao je Josipović.

Zamjerala mu je govor u parlamentu BiH, nisu se mogli dogovoriti ni oko imenovanja veleposlanika. 

A s Mesićem? S njim se kaže posvađala ranije - pa je u mandatu bilo sve dobro.

"Ni na koji mi način nije pravio problem, i nije mi zagorčavao život i ja sam mu na tom bila jako zahvalna. Nakon dolaska gospodina Josipovića naravno da je on htio uhvatiti svoj veliki zalet i tko je bio tu prvi nego Vlada Republike Hrvatske", kaže Kosor.

Kad su predsjednik i premijer bili Josipović i Milanović puno neslaganja nije bilo. Milanović je htio da se predsjednika bira u Saboru, a raspravljali su oko ustavnih i zakonskih promjena.

"Moja su politička stanovišta bliža bila gospodinu Milanoviću, da moram reći ja sam se znao sukobiti s gospođom Kosor o različitim pitanjima jer smo različito i mislili, ali moram reći da nikad nije bilo uvreda i omalovažavanja, ali smo uvijek imali snage sjesti i dogovoriti na korist države", tvrdi Josipović.

Harmoničan odnos imali su predsjednik Stipe Mesić i premijer Ivo Sanader

"Predsjednik Mesić i ja se u svemu slažemo osim u nekim stvarima u kojima se ne slažemo ali oko njih se ne svađamo", govorio je Sanader.

"Nema nikakvog sukoba ja gledam stvari s jednog rakursa premijer s drugog", uzvraćao je Mesić.

Devet godina nakon što je svoju dionicu odradio - Ivo Sanader zalaže se za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a. A o odnosu premijera i predsjednice kaže...

"Mislim da je to bilo slično u vrijeme tada predsjednika Mesića i u moje vrijeme. Pitanje je je li ustavno to dobro regulirano, možda treba još neki mali fini tuning", ističe Sanader.

Pantovčak - Markov trg dijeli 6 kilometara. Onaj na prvoj adresi ima najveći izborni legitimet, onaj na drugoj pravu političku moć. Nijedan ni drugi nemaju oboje. 

Gost RTL Direkta bio je jedini hrvatski političar koji je bio i predsjednik Republike i to u dva mandata, i premijer i to prvi hrvatski premijer, i predsjednik Sabora, dakle čovjek koji je bio sve što se u politici može biti, bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Jeste vi kad lupali šakom od stol?

"Ja se to ne sjećam, nije bilo potrebe. Ja mogu reći da sam sa svim premijerima dobro surađivao. I s Kosor, s Račanom i sa Sanaderom. Svaki od nas smo poštivali što nam ustav daje, i prava i obveze", kazao je Mesić.

O sukobu predsjednice i premijera kaže. 

"Upravo zato što Ustav točno definira odnose nema ni jednog razloga za ovo prepucavanje do kojih dolazi sada", jasno će bivši predsjednik.

"Više se ovdje radi o osobnim interesima i pozicioniranju", dodao je Mesić.

"Predsjednica radi na svojoj promociji da bi osvojila drugi mandat", kazao je.

O njenu dosadašnjem radu nije htio.

"Ne bi komentirao njen prvi mandat jer nije završio. Ne znam jel itko u svijetu radi ovo, ove turneje. Sistem da se ured izmješta, to je novum u zakonu. Ali, to je politička odluka koja se ne sukobljava sa zakonom", kazao je.

Tko bi bio dobar protukandidat Kolindi Grabar-Kitarović?

Više se njih spominje. Spominju čak i mene. Ja mogu ustvari biti jer je došlo do promjene ustava u mom mandatu. Moram razmisliti bi li se prihvatio toga, ali ne razmišljam o tome baš ozbiljno. No, vidio sam jednog premijera koji je izabran s 92 godine u Maleziji.

O načinu izbora predsjednika kaže.

"Mislim da i dalje treba ostati biranje na neposrednim izborima."

O referendumskoj inicijativi Narod odlučuje i prijeporima premijera i predsjednice oko toga kaže.

"Ja bi se teško mogao ovdje puno izjašnjavati. To je promašena akcija. Ovdje se radi o tome da se ukloni Plenković i vlada jer je postao smetnja ultrakonzerativnim snagama. Predsjednica i o tome mora ozbiljno razmisliti", rekao je Mesić.

Bivši predsjednik je komentirao i situaciju u Agrokoru, nepravomoćnu presudu Zdravku Mamiću, probleme s demografskim pitanjima, kao i migrantsku krizu. Više pogledajte u videu!

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!