Novosti / Hrvatska

Rasvjetljavanje zločina

Policija, bageri, vojnici… U dvorištu Učiteljskog fakulteta scene iz CSI-ja: Potraga za ostacima 300 ubijenih

Pod zelenim slojem trave nalazi se navodno čak 300 tijela zarobljenih njemačkih vojnika i pripadnika NDH

U dvorištu Učiteljskog fakulteta u Savskoj 77 scene poput onih iz CSI-ja: policijske trake, bageri, vojnici… Tamo su, naime, ovih dana počela iskapanja vezana uz ekshumaciju posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog svjetskog rata.

Pod zelenim slojem trave, duboko u zemlji, nalaze se navodno tijela 300 zarobljenih njemačkih vojnika i pripadnika NDH koje su partizani pogubili u svibnju 1945. godine. Među njima je, prema pričama svjedoka, bilo i dosta ranjenika. A svjedoci masakra uglavnom su bili stanovnici Vrbika, koji su živjeli blizu Pedagoške akademije.

Njihova svjedočanstva prikupili su Udruga za mobiliziranje novih organizacija mladih – ZAMNOM i Hrvatsko odgovorno društvo, koji su zatražili istragu, odnosno rasvjetljavanje navoda o masakru. 

Ekshumacija posmrtnih ostataka u Savskoj 77

Slijedom toga, Državno odvjetništvo je 2008. godine zatražilo od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu istragu o zločinima u Savskoj 77.  Odvjetništvo je pak, među ostalim, zatražio od ŽDO-a provedbu “konkretnih izvida radi svestrane, pa i terenske provjere navoda i obavljanja obavijesnih razgovora s navedenim svjedocima i svim drugim osobama koje imaju saznanja o tim događajima“.

Nakon deset godina konkretna istraga se po svemu sudeći preselila i na teren.  

Iz Ministarstva branitelja koje organizira i koordinira ovo terensko istraživanje za sada su vrlo šturi s informacijama.

Istraživanje cadaver psima i georadarima

„Nakon prethodno započetih terenskih istraživanja cadaver psima i georadarom, Uprava za zatočene i nestale će od 16. srpnja 2018. godine nastaviti s postupkom terenskog istraživanja te započeti s aktivnostima probnog iskapanja i ekshumacije na lokaciji Savska 77. Javnost će biti pravovremeno obaviještena o svim rezultatima provedenih aktivnosti na spomenutoj zagrebačkoj lokaciji“, navode u Ministarstvu.  

Sličan odgovor dobili smo i iz Ministarstva obrane RH u kojem navode kako su na iskapanjima u Savskoj 77 angažirani pripadnici njihovog Pododsjeka za ekshumacije Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu. 

Pirotehničari tijekom razminiravanja pronašli ljudski kostur i vjerojatno riješili slučaj star 14 godina

O poslijeratnim zločinima u Zagrebu, a različiti izvori na internetu spominju 40-ak lokacija, uglavnom u sjevernom dijelu grada (Medvednica i njezini obronci), objavljena su brojna svjedočanstva. Na Facebook stranici Neistraženi Zagreb, tako je navedeno kako je M. D. (66) izjavila da je njezina majka čula noćne pucnjeve i jauke iz dvorišta. Sakrila se u grmlje i vidjela masovna pogubljenja. Svjedokinja, I. H. (82) je pak u svibnju 1945. godine u današnjem dvorištu Učiteljske akademije u Savskoj 77 vidjela svježe iskopanu jamu pravilnog oblika. Neki svjedoci tvrdili su da su partizani u dvorištu iza bodljikave žice držali vojnike s križnog puta.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!