Ostani doma
Novosti / Hrvatska

država po starom

Povratak u stvarnost: Država nabavlja 1.000 novih vozila za 220 milijuna kuna

Doznajemo zašto se i ovaj put traže primjerci od dvjestotinjak konjskih snaga i s posebnim paketima opreme

Nogometna rapsodija je završila, pa dobrodošli u stvarnost. Država natječajem nabavlja 1.000 novih automobila za gotovo 220 milijuna kuna. Dobit će ih službenici u većini ministarstava, te nekim zavodima i državnim uredima. Novi auti se, objašnjava odgovorni državni ured, nabavljaju jer sadašnjima ističe petogodišnji najam.

Dok se ministri čude, obnavlja se vozni park državnih službenika i njihovih ministarstava, Vlade i Sabora. Za 220 milijuna proračunskih kuna država nabavlja 1.000 novih automobila. Među njima i 12 luksuznih limuzina uglavnom za pratnju stranih delegacija. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To sam vidio danas članak. Da vam budem iskren, ja tu javnu nabavu kao takvu osobno još nismo ovoga sve prokomentirali. Ali vi znate i sami uvijek kada su javne nabave, naravno posebno automobili, onda naravno imamo pitanja takve vrste", kratko je komentirao ministar financija Zdravko Marić.

Ured za središnju javnu nabavu je u prethodna dva mjeseca raspisao pet natječaja jer je postojećima istekao leasing. Uvjeravaju da je automobila manje, da su uštedjeli objedinjenom nabavom, ali i da dodatnu uštedu treba odobriti Vlada.

“Ne postoji jeftiniji način jer se rade analize i studije koji je od ovih načina opravdan prema smjernicama za korištenje voznog parka koji je vlada donijela kao i ovu odluku o načinu nabavke u lipnju prošle godine", kazao je Ivan Bubić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu.

Iako se vozila nabavljaju za državne službenike gotovo svih ministarstava jedino Murganić priznaje da je njihovih 120.

"Mislim da je to zaista potpuno, što se tiče našeg ministarstva, opravdano. Vi znate da je na terenu, terenski rad, odlazak do korisnika, pogotovo starijih, napuštenih, u našim dislociranim staračkim, samačkim domaćinstvima po selima jedino osobnim automobilima moguć. Stojim iza toga u potpunosti", smatra ministrica demografije Nada Murganić.

Od 1000 novih vozila, 530 je osobnih automobila, dok su ostalo dostavna i kombinirana vozila.

"Država mora funkcionirati i ti ljudi koji rade odgovorne poslove moraju imati adekvatne automobile", izjavio je Boris Pleša, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

"Kad za njih planira potrošiti toliko novaca svakako se moramo zapitati je li moglo manje, je li moglo jeftinije, a vjerujemo da je i jedno i drugo i da se u ovim uvjetima ni Vlada ne treba do te mjere razbacivati", kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Nijedna Vlada do sada razbacivanje, kojeg je bilo, nije priznala - dapače. A i sada su na to pitanje osjetljivi iako je samo u proteklih osam godina na njihove automobile potrošeno 750 milijuna kuna - dovoljno za gradnju šest modernih škola.

Nije to jedini ljetni trošak Vlade. U Banskim dvorima u jeku je rekonstrukcija, ali ne ministara već sobe u kojoj svaki tjedan zasjedaju. Koliko će to građani platiti?

Četiri milijuna i sto tisuća kuna i to bez PDV-a. Iz prostorije je već sve izneseno te bi sutra trebali krenuti radovi. Što oni radovi na uređenju, što konzervatorski radovi s obzirom na to da se radi o spomeniku nulte kategorije. Više doznajte u ostatku priloga.​

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!