Novosti / Hrvatska

OVE GODINE RANIJE PROCVJETALA

Ne uklanjate ambroziju? Pripazite, kazne su i do nekoliko desetaka tisuća kuna

Uklanjanje ambrozije zakonska je obveza svih vlasnika javnih i privatnih površina.

Zbog visokih temperatura alergičari, ranije nego što se očekivalo, imaju problema zbog cvjetanja ambrozija. A kad ih svladaju simptomi - dobro je znati da susjede zbog kojih pate, pa čak i tvrtke koji ne uklone ambroziju mogu prijaviti. Kazne su od 500 do nekoliko 10-aka tisuća kuna. 

Ema od druge godine muku muči s alergijama, a najvše problema sada joj zadaje ambrozija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Svrbi me nos, suze mi oči i svrbe me, kašljem, kišem i tako", kaže Ema Starešinić.

Najvažnije je takve simptome prepoznati na vrijeme i ne ignorirati ih.

"Tegobe traju duže nego kod prehlada, ne prolaze unutar nekoliko dana već dok ima peluda ambrozije. Preporuča se bolesniku da baš ne šeta prirodom, ne drže otvorene prozore, ne suše rublje na otvorenom", kaže Mirjana Turkalj, zamjenica ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Koliko sve to problema stvara, najbolje zna Emina majka. Ljuti je što se mnogi ponašaju neodgovorno i ne uklanjaju ambroziju s obraslih površina.  

"Djeca su uskraćena za mnoge stvari, ne mogu izlaziti van kao njihovi vršnjaci, moraju se naviknuti na te simptome koji im uvelike otežavaju život. Treba neke poticaje dati da ljudi postanu svjesni koliko nam šteti svima jer nitko ne čupa ambroziju", kaže majka Andreja.

A uklanjanje ambrozije zakonska je obveza svih vlasnika javnih i privatnih površina. Za sve koji je ne čiste, kazne se kreću od 500 do nekoliko 10-aka tisuća kuna. Nesavjesne vlasnike može se prijaviti komunalnim redarima. 

Jedna biljka ambrozije otpušta i do 8 milijuna peludnih zrnaca na godinu, a njihova koncentracija sada je u porastu.

Početkom ovog tjedna dosegla je visoke vrijednosti u kontinenatlnom dijelu. Najgore je u Slavoniji jer te su vrijednosti još veće. Duž cijele obale te su vrijednosti od niskih do umjerenih što nam kao turističkoj zemlji nije na pohvalu. 

Te vrijednosti će se spustiti tek nakon iduće veće kiše. Zato je najvažnije ambroziju ukloniti na vrijeme, u proljeće, prije nego što procvjeta i zada probleme alergičarima. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!