Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PORED LISINSKOG

Ovako će izgledati Spomenik domovini: S popratnim radovima koštat će 25 milijuna kuna

Arhitekt je spomenik zamislio kao kompleks od 3 dijela

Fontana za fontanom na najneobičnijim dijelovima grada već je u Zagrebu postala uobičajena praksa. A sada Milan Bandić kreće dizati impozantne spomenike. Nakon što je odlučio realizirati ideju o spomeniku Franji Tuđmanu - zagrizao je i krupniji zalogaj. Za dvadesetak milijuna kuna gradi spomenik Domovini -  kritičarima je odgovorio i što on simbolizira. 

Monumentalni memorijalni kompleks podizat će se na livadi između koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i zgrade gradske uprave.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To je simbol i težnja spajanja svih hrvatskih krajeva zato je ova aksa kao prostorni autoritet sasvim sigurno dobrodošla da primi lokaciju središnjeg memorijalnog kompleksa", kazao je arhitekt Nenad Fabijanić.

A točno preko puta spomeniku Domovini, bit će onaj prvom hrvatskom predsjedniku. Stvorila bi se tako svojevrsna zagrebačka aleja spomenika koja počinje kipom Većeslava Holjevca, nastavlja se fontanama, spomenikom Franji Tuđmanu i završava spomenikom Domovini.

"To nije spomenik od danas do sutra, to je spomenik za cijelu povijest", kazao je Milan Bandić.

Arhitekt je spomenik zamislio kao kompleks od 3 dijela: pet metara visokog trijumfalnog luka, obrađene kamene gromade s vječnom vatrom i zida svjetlosti.     

"Zid boli, to je jedna metafora novointerpretirana u zidu svjetlosti, u staklenom zidu velikih staklenih opeka koje se nalaze u plitkom bazenu vode".

No, pogled od Tuđmanove statue do spomenika Domovini zaklanjaju rasvjetni stupovi, a to je samo dio problema.

     
Postavljanje spomenika Domovini na toj livadi značit će i opsežne radove, mijenjat će se trasa toplovoda, tramvajski vodovi i stupovi javne rasvjete.

I Zagrepčanima se ideja sviđa. 

"To mi se čini sasvim uredu, ako će ukrasiti grad i na našu mladu državu, mislim da je to OK", kaže Željko.

 
"Previše, mislim da se može puno  manje novaca potrošiti", kaže Mirna.

"Tako da sam ja u principu da se napravi, ali s nekom odgodom da se o ne koristi u osobnu promociju za naredne izbore", kaže Mehmed.

Spomenik bi zajedno s popratnim radovima trebao stajati oko 25 milijun kuna.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!