Novosti / Hrvatska

porezna reforma

Izdašne povišice za ministre i zastupnike, a građanima tek 30-ak kuna veća plaća

Kuna po kuna i predsjedniku Vlade od iduće godine plaća bi trebala biti 22.067 kuna, treća povišica u malo više od dvije godine

Porezna reforma iz Vlade seli se u Sabor, a ministar financija Zdravko Marić poručuje: "Građani će osjetiti rasterećenje od gotovo dvije milijarde kuna". Oni koji imaju plaću oko 6 tisuća kuna, dobit će 30 kuna više, a najviše će to osjetiti oni koji imaju primanja iznad 15 tisuća kuna - liječnici, menadžeri i političari. Premijeru Plenkoviću u više od dvije godine plaća bi mogla narasti gotovo 4 tisuće kuna

Političari. Da, ministri i saborski zastupnici su među onima koji će od 1. siječnja najviše osjetiti povećanje plaća poreznom reformom. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mislim da je cilj porezne reforme upravo suprotan da se olakša i gospodarstvu. Nije tu samo jedan segment", smatra Oleg Butković (HDZ), ministar mora, prometa i infrastrukture.

Kuna po kuna i predsjedniku Vlade od iduće godine plaća bi trebala biti 22.067 kuna, treća povišica u malo više od dvije godine u kojem je zbog dvoje djece stekao pravo na dodatne odbitke.

"U dvije godine premijeru će plaća gotovo 4.000 kuna porasti? Nemojte tako, to je interpretacija koja baš i nije ono što želimo komunicirati, nego suštinu, to treba gledati", kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Ministar financija poručuje kako građani koji imaju niske dohotke najviše troše na hranu i stanovanje i zato ide prijedlog smanjenja PDV-a.

"Ako niste u škarama poreza na dohodak i prireza, nažalost zbog plaće koja je ispod prosjeka, ili imate više izdržavanih članova, nema te porezne izmjene u tom pogledu koja vama može izravno povećati neto dohodak", nadodaje ministar Marić.

Od 2019. godine računica izgleda ovako: s plaćom od 6.352 kune neto od 1. siječnja bi plaća porasla za samo 31 kunu, dakle, 6.383. No plaća od primjerice 20 tisuća bi porasla na 21.020. S druge strane Markova trga i oporbenim saborskim zastupnicima će se povećati plaća.

"Rasterećivati treba porezno sve građane Republike Hrvatske, a ne stavljati u fokus samo visoka primanjna", kazao je Gordan Maras (SDP), saborski zastupnik.

"Ja bih se puno više založila za srednji sloj da prodiše. A ne bih imala ništa protov toga da meni plaća ostane takva kakva je", smatra pak Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Uz političare, velike plaće imaju šefovi uprava, IT stručnjaci i menadžeri. Direktor najvećeg šoping centra u zemlji kaže da će reforma dotaknuti branše kojih nedostaje.

"Ne smije nam biti cilj da su menadžeri i šefovi uprava plaćeni 2.000 eura. U usporedivim zemljama taj je kadar plaćen i 10 puta više. Iz ovih nekakvih grubih analiza koje smo do sad mogli vidjeti to je u prosjeku nekakvih plaća koje mi dajemo kadrovima izmedju 1.000 i 1.500 kuna", pojasnio je Denis Čupić, menadžer shopping centra u Zagrebu.

Do kakvog-takvog povećanja plaća su dva saborska čitanja i doček Nove godine.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr

Reci što misliš!