Novosti / Hrvatska

kako se pripremamo za mirovinu

Hrvati sve više štede, stručnjaci poručuju: 'Nije lako, ali je moguće. Kartice su opasnost'

Kako su ovih dana užareni kalkulatori zbog prijedloga obračuna, provjerili smo može li se uštedjeti za mirovinu i kako

Hrvatski građani štede sve više. Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, u domaćoj i stranim valutama ove godine su na računima nakupili preko milijardu kuna više nego lani. Kuna po kuna, za crne dane. Samo u domaćoj valuti hrvatski građani u bankama su na štednju ove godine ostavili više od 24 milijarde.

No, oni kojima život nije "Švicarska", novac sa strane ne ostavljaju lako. Prema podacima Hrvatske narodne banke, Hrvati više štede u stranim valutama. U kolovozu ove godine ukupna je štednja iznosila više od 161 milijardu kuna. Godinu prije u istom razdoblju na računima je bilo preko milijardu kuna manje. Štednja nije laka, ali je moguća, poručuju ekonomski stručnjaci. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Kartice su opasnost. Ako radite potrošnju na karticama, one su opasnost da previše trošite, manje ćete uštedjeti tako da neki savjetuju "izbacite kartice" i samo uzmite vašu gotovinu, nju raspodijelite na tekuće troškove i na dio za štednju", poručila je Maja Vehovec, Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje. Oni koji imaju vremena, uštedjeti mogu i uz dodatni posao.

''Ja se ne bih sramila ni čišćenja stepenica, ni čuvanja djece, ni rađenja projekata, ni konzultacija", nadodaje. Prilika je to i za izlazak iz minusa - kojih je, kad se sve zbroji, više od 7 milijardi i 207 miljuna kuna na bankovnim računima.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr

Reci što misliš!