Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ministar pravosuđa

Bošnjaković o nestanku Brkićeva spisa: 'Ne zvuči dobro, vidjet ćemo tko je odgovoran'

'To ne zvuči dobro i nije dobro, to ukazuje ili na nekakvu odgovornost ili nekakvu nesavjesnost'

Drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić šuti o novim detaljima u aferama u kojima se spominje, i to otkako je, prije dva dana, razgovarao s premijerom Plenkovićem i glavnim tajnikom HDZ-a Gordanom Jandrokovićem. Stranački kolege uglavnom se ograđuju i pozivaju da se istraži što je istina, a predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić otišao je korak dalje. Nije želio reći vjeruje li mu, ali je Brkićevu političku poziciju jasno doveo u pitanje.

Kako javlja naša reporterka, Milijan Brkić je do maloprije je predsjedavao u Saboru iako smo vidjeli da se nije pojavio na saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a također znamo da je član tog odbora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirao je za RTL Danas aktualnu aferu.

Kad govorimo o Brkiću, već dva dana ništa ne govori. No, bili ste prekjučer na sjednici Predsjedništva HDZ-a, je li tamo iza zatvorenih vrata, vama kao stranačkim kolegama, nešto rekao više?

Na tom forumu razgovarali smo na način zapravo da institucije koje su nadležne za sve ove radnje trebaju provesti sve svoje aktivnosti, to su neovisne institucije i kada se rezultati utvrde, vidjet ćemo gdje smo.

Niste čuli njegovo opravdanje ili objašnjenje?

Ja s Milijanom jako dobro komuniciram, ovih dana nije bilo prilike, ali nismo stavili nekakav naglasak na to, ima puno drugih stvari koje su na hijerarhiji važnije. Neka institucije naprave svoje.

Ova afera svakako šteti HDZ-u, radi se o drugom čovjeku stranke?

Mislim da najviše što možemo građanima pokazati su rezultati Vlade. Dobri su, zaposlenost je svakim danom sve veća, broj blokiranih je manji...

Sigurna sam da su građani šokirani izjavom glavnog državnog odvjetnika da je spis nestao. Kako je to moguće?

Nažalost, to je moguće i to se zna događati. Tad se pokreće postupak rekonstrukcije spisa. To ne zvuči dobro i nije dobro, to ukazuje ili na nekakvu odgovornost ili nekakvu nesavjesnost. To će državno odvjetništvo unutar svojih procesa utvrditi kako je došlo do toga, provest će rekonstrukciju i u okviru toga će se vidjeti tko je odgovoran.

Tko po Vama može biti kriv?

To ćemo tek vidjeti. Oni koji su postupali sa spisom, ali kao što smo danas čuli od državnog odvjetnika, određeni koraci su poduzeti, svi oni koji su trebali postupiti po spisu, priložit će dokumente i nakon toga će se rekonstrukcija kompletirati.

Nije sumnjivo da tako važan spis nestane iz DORH-a?

Ne zvuči dobro, pogotovo tako važan spis, ali sačekajmo da vidimo gdje je to završilo, sad je to stvar procesa. Ono što je jako bitno, a što je također državni odvjetnik danas rekao, oni ljudi koji su zapravo navedeni kao nekakvi svjedoci su ispitani 2011. godine pred Županijskim sudom.

To je također sumnjivo jer nisu ponovili ono što su rekli policiji.

To bi trebalo pitati njih i postoji pravilo, ono što je rečeno pred policijom, ne može se koristiti kao dokaz nego je relevantno ono što je rečeno pred samim sudom. 

Kad uzmemo u obzir sve o čemu sada razgovaramo, zar to nije nevjerojatno i Vama?

To se događa u sudskim spisima. Da svjedoci jedan dan kažu jedno, drugi dan se sjete nečeg drugog... To bi trebalo istražiti. To je od slučaja do slučaja, ja iz daljine danas u 2018. teško mogu nešto reći.

Ali i 2011. ste bili ministar pravosuđa.

Bio sam i kao što znate, ministar pravosuđa nije involviran niti u jedan predmet konkretno jer to naprosto ne bi bilo dobro. Ministar pravosuđa je predstavnik izvršne vlasti, za konkretne predmete postoji državno odvjetništvo, USKOK, policija, sud i oni se time bave.

No nastavit ćete sigurno pratiti što se sve događa i o čemu smo razgovarali?

Hoću, ali ne na način na koji vi mislite, nego i dalje ćemo štititi neovisnost pravosuđa. Mi možemo zapravo samo stvarati uvjete, a nadležna tijela o kojima sam govorio moraju postupati u okvirima neovisnosti, bez utjecaja, pritisaka i bez trećih strana.

VEZANE VIJESTI:

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr

Reci što misliš!