Novosti / Hrvatska

'rupe' u rasporedu

Divjak: 'Ispisivanje predmeta usred godine nije prihvatljivo i isto vrijedi za vjeronauk'

Divjak: 'Ispisivanje predmeta usred godine nije prihvatljivo i isto vrijedi za vjeronauk'
Marko Lukunic/PIXSELL

Komentirala je i upute Požeške biskupije školama da u e-dnevnik upisuju vjeronauk kao obvezni predmet

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak kako škole trebaju voditi računa da obvezni predmeti u satnici budu prioritetni, tako da učenici nemaju 'rupe' u rasporedu, a da kriteriji ispisivanja s vjeronauka moraju biti isti kao za sve predmete.

"Ista pravila vrijede za sve predmete. Kada imate izborni predmet i kada ga odaberete njemu pristupate kao prema bilo kojem drugom obveznom predmetu. Znači bilo kakav izvanredni ispis usred godine nije nešto što je prihvatljivo i jednako vrijedi za vjeronauk, samo što je to više pod lupom i interesom javnosti", rekla je Divjak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upitana bi li se satnica trebala bolje organizirati da se izborni predmeti vode prvi ili posljednji sat, umjesto da su u sredini, rekla je kako obvezni predmeti trebaju imati prioritet.

"Prije svega treba voditi računa da obvezni predmeti u satnici budu prioritetni tako da učenici nemaju 'rupe' u rasporedu. Znamo da to ponekad nije u potpunosti moguće napraviti. Razlozi su uglavnom veći broj razreda i određen broj ljudi koji moraju voditi nastavu pa to nije jednostavno organizirati", ustvrdila je.

Međutim, dodaje Divjak, škole trebaju učenicima koji nisu na izbornom predmetu organizirati rad u knjižnici ili slično. "To je pravi način da škola pokaže kako vodi brigu o svakom učeniku", rekla je.

Komentirala je i upute Požeške biskupije školama da u e-dnevnik upisuju vjeronauk kao obvezni predmet kazavši kako to nije shvatila kao zahtjev da vjeronauk bude obvezan predmet. Divjak je ponovila kako tehničke upute školama vezane uz korištenje sustava e-dnevnika školi daju isključivo Carnet i nadležno Ministarstvo te da je vjeronauk izborni predmet.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!