Novosti / Hrvatska

VIKEND PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR

Jesenska toplina nastavlja se i ovog vikenda, ali sa sobom donosi i maglovita jutra

Jesenska toplina nastavlja se i ovog vikenda, ali sa sobom donosi i maglovita jutra
Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL

U velikom dijelu zemlje, a osobito na moru, rujan je bio topliji od prosjeka, a toplina se nastavlja i u listopadu

Toplina, jesenska, listopadska ili bilo kakva drugačija, gotovo da više i nije vijest. Ovih dana iz raznih dijelova zemlje obavještavate nas da su procvala netom obrana stabla jabuka, trešnje rodile drugi put, smokve treći, u šumama umjesto gljiva rastu šparoge i slično.

Nije ni čudo, u velikom dijelu zemlje, a osobito na moru, rujan je bio topliji od prosjeka, a toplina se nastavlja i u listopadu. Topla anomalija dosad nije bila osobito visoka, ali u danima koji su pred nama ponovno će se povećati. Ne, ne zato što će zatopljeti, štoviše, već zato što će nam "tonuti" prosjek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, u ovom dijelu listopada temperature uobičajeno značajnije padaju, žuta linija na priloženog grafikonu koja prikazuje prosječnu dnevnu temperaturu u zapadnoj Hrvatskoj, spušta se ispod 18 °C, a oko 20. listopada na 14 °C. Ove je godine nećemo slijediti, pred nama su podjednako topli jesenski dani, temperature će se zadržati oko ugodne dvadesetice.

Tako i ovaj listopad grabi prema tituli jednog od najtoplijih u povijesti i tako će se uklopiti u još jednu od najtoplijih godina otkad postoje mjerenja. Potaknuti novim klimatskim izvješćem UN-ovog panela za klimatske promjene koje je objavljeno u ponedjeljak, ovih dana opet mnogo govorimo o globalnom zatopljenju, a kolega Ed Hawkins sa sveučilišta u Readingu, Ujedinjeno Kraljevstvo, domislio se sjajnog novog načina da to i ilustrira. Umjesto da vas davimo stotinama brojki ili linijama, podatke donosimo u bojama, odnosno pomoću takozvanog klimatskog bar koda.

Na donjem dijelu grafike prikazano je temperaturno stanje u svijetu od sredine 19. stoljeća, sve crvenije pruge pri kraju prikazuju naglo grijanje u posljednjih 20 do 25 godina. Na gornjem su dijelu temperaturni uvjeti na zagrebačkom Griču od početka mjerenja 1862. godine. Na samom početku bar koda, lijevo, mogu se uočiti tople tisuću osamsto sedamdesete, zatim i dulje toplo razdoblje s četrdesetih na pedesete prošlog stoljeća... Jasno je, ipak, da je toplina u ovome stoljeću i jača i učestalija nego unazad 155 godina!

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Za razliku od prošloga za kojega nam je stizalo više narudžbi za sunčano i toplo vrijeme, ovoga vikenda lijepo jesensko vrijeme nudimo uz čvrstu garanciju. Anticiklona, koja ne dozvoljava poremećajima da nam se ozbiljnije približe, i dalje će vladati cijelom istočnom i srednjom Europom, a tlak će se zadržavati debelo iznad 1020 hPa.

U paketu sa sunčanim i toplim poslijepodnevima takva anticiklona donosi nam i maglovita i prohladna jutra, baš kakva smo imali i u većem dijelu ovoga tjedna. Magla će biti najgušća u Posavini, Pokuplju i po gorskim kotlinama gdje će i dnevna temperatura biti za dva-tri stupnja niža nego drugdje, upravo zbog duljeg zadržavanja magle. Jutarnje temperature većinom između 5 i 9 °C, biometeorolozi upozoravaju srčane bolesnike i astmatičare na zaštitu od svježine i vlage. Maksimumi će u subotu dosegnuti 23 °C. Nedjelja samo malo svježija od subote, ili, ako vam je tako draže, manje topla.

Ne bi vas to trebalo spriječiti da je provedete u prirodi. Štoviše, Zagrepčani, svakako vam je pametnije da se maknete iz Zagreba, osobito ako spadate među one koji se ljute na sve brojnije trkače zbog kojih se povremeno zatvaraju dijelovi gradskih prometnica.

Ako ste pak jedan od onih koji će i ove nedjelje obuti svoje trkačke tenisice i pokušati dohvatiti neki dobar rezultat na 5, 21 ili 42 kilometra, znajte da će uvjeti za to biti više nego dobri. Magla bi se do starta utrke već trebala posve razići, vlaga bi se trebala smanjiti, a grijat će vas ugodnih 16 do 19 °C. Vjetar će vam puhati u prsa, ali to je jasno svakome tko je ikada pokušao potrčati!

VIKEND  NA JADRANU

I na moru se nastavlja lijepo jesensko vrijeme. Temperature slične kao i sada, ujutro oko 15, a poslijepodne i do 25 °C. Prevladavat će sunčano, u subotu pod Velebitom uz još malo burina, a u nedjelju će nakon tišine na otvorenom okrenuti na slabo do umjereno jugo. Uz njih će stići i malo oblaka, ali onih najviših prozirnih, dobroćudnih. I pod njima ćete moći brati masline kao što biste to činili i pod vedrim nebom. Bilo bi dobro da to doista i učinite jer je izgledno da će se vrijeme, nakon desetak sunčanih i suhih dana, idućeg vikenda ipak pokvariti.    

Međutim, dotad je još mnogo dana, još barem jedan tekst na portalu u kojem ćemo dohvatiti i taj vikend te još mnogo televizijskih prognoza koje su svakodnevno na rasporedu u vijestima oko 16:40 i u RTL-u danas oko 19:30. A sva vaša pitanja na koja nismo odgovorili u njima, slobodno postavite na našoj Facebook stranici RTL vrijeme!

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!