Novosti / Hrvatska

Pokrenuta je lavina

Tri žene, tri horor priče iz bolnica: 'Rekla sam da ću radije umrijeti nego da mi to opet rade na živo'

Tri žene, tri horor priče iz bolnica: 'Rekla sam da ću radije umrijeti nego da mi to opet rade na živo'
Facebook

Tri žene ispričale su svoje priče slične onoj koju je odlučila podijeliti zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić

Marija Dadić (25), Dugo Selo

Ona je 25-godišnjakinja kojoj je u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb u Petrovoj prije godinu dana napravljena nehumana kiretaža naživo nakon spontanog pobačaja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Znala sam da je nužna kiretaža i zanimalo me samo kakve ću lijekove dobiti, hoću li dobiti totalnu anesteziju koja je bila moguća jer taj dan čak nisam ništa ni jela, što je uvjet da bi me uspavali. Dali su mi analgetike, a moja molba za barem lokalnu anesteziju nije uslišena, a onda je krenuo zahvat koji je trajao desetak minuta uz strašne bolove. Da, bila sam nemirna, vrištala sam i plakala jer me jako boljelo, a onda su u povijesti bolesti naveli da “zbog nesuradnje pacijentice zahvat ostaje na tome". Bez obzira na pretrpljeni psihički šok zbog gubitka djeteta, ja sam se istinski trudila surađivati na zahvatu za moje dobro. Ali, naravno, to previše boli da bi žena mogla biti mirna kao “bubica” dok joj naživo otvaraju grlić maternice i čiste sadržaj. Dva sata nakon odrađene kiretaže pustili su me kući, a do tada, dok sam potreseno plakala, obilazila me jedna sestra govoreći mi da ne može vjerovati što su mi napravili", ispričala je potreseno Marija Dadić za Jutarnji list

No, četiri dana nakon kiretaže ona je i dalje bila u bolovima i morala je na još jednu. Drugi put omogućena joj je opća anestezija ali tek kad je rekla da će radije umrijeti nego prolaziti sve na živo.

Potesena svime što joj se dogodilo prošle je godine objavila svoju priču na Facebook stranici Vlade, pisala je mailove Uredu predsjednice, Vladi i Ministarstvu zdravstva, a pokrenula je i peticiju koju je do danas potpisalo više od 3500 ljudi.

Lara Marić (28), Split

"Ta noć je bila horor. Bez imalo suosjećanja. Radili su mi naživo vakuum ekstrakciju i struganje zidova maternice. Ne mogu vam uopće opisati koliki su to bili bolovi. Toliko su bili nehumani prema meni, izuzev medicinske sestre koja me cijelo vrijeme držala za ruku, za koju ni danas ne znam kako joj je nisam slomila", počinje svoju potresnu priču 28-godišnja Sinjanka Lara Marić kojoj je to bila druga trudnoća.

"Molila sam ih anesteziju, no starija liječnica koja je bila uz mladu liječnicu koja me prvi put zaprimila rekla je da meni ne treba anestezija jer neće ništa boljeti zato što sam “otvorena”, te da anestezija dovodi do svakavih nuspojava. Onda sam ih molila da mi barem daju nešto protiv bolova prije kiretaže, no rekli su mi da mi ni to ne treba jer kod kiretaže boli samo probijanje grlića maternice, a ja sam kao već otvorena pa neće biti bolova. Dali su mi nekakav papir da potpišem, a nisu mi dali ni sekundu da ga pročitam jer sam već bila na stolu vezanih nogu. Navodno je taj papir bio moje dopuštenje za zahvat koji ću pamtiti dok sam živa. Imala sam upalu mišića još dva tjedna nakon kiretaže. Nisam se mogla pomaknuti, a da vam ne govorim o napadima panike izazvanim cjelokupnim stresom", otvoreno govori Lara Marić.

Tatjana Nikolić (28), Vukovar

Bebi je srce prestalo kucati u 10. tjednu trudnoće. Ne zna se zašto se dogodio spontani pobačaj, objašnjava 28-godišnja Tatjana Nikolić plačući. U ožujku prošle godine završila je na kiretaži u Općoj bolnici Vukovar.

"Raspadala sam se psihički i fizički. Ne mogu vam to opisati. Ni bol zbog gubitka niti bol zbog kiretaže. Doslovce sam čula kako me struže iznutra. Zamolila sam liječnicu da na trenutak stane da udahnem zraka od jecaja. A ona je rekla da prestanem plakati jer će me ostaviti na pola posla. Govorila sam joj da me nepodnošljivo boli, da ne mogu podnijeti, a ona mi je samo odvratila da me ne boli, nego sam razmažena. Pozvala je još pet sestara kojima je naredila da mi drže noge, ruke i glavu", ispričala je. 

"Sat vremena nakon kiretaže sestra mi je došla dati analgetik i rekla da mogu ići kući što se njih tiče. Ali da ne smijem daleko jer sam do kraja smjene prijavljena kod njih. Ustala sam se kako bih krenula kući, a krv mi se slila po nogama. Rekli su da je sve po pravilima struke. Iz tog kruga depresije i nemoći izvukla me nova trudnoća. Ginekolog mi je rekao da mi je grlić maternice oštećen pri kiretaži", zaključila je Tatjana za Jutarnji list.

Udruga Rode pokrenula je akciju #prekinimošutnju, a nekoliko desetaka žena već je podijelilo svoja mučna iskustva. U ponedjeljak ih udruga planira uručiti Ministarstvu zdravstva. Više svjedočanstava žena pročitajte OVDJE

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!