Novosti / Hrvatska

IZMJENE ZAKONA O GROBLJIMA

Najviše ih ima u Slavoniji: Miču se natpisi i spomenici koji veličaju četnički pokret i srpsku agresiju

Najviše ih ima u Slavoniji: Miču se natpisi i spomenici koji veličaju četnički pokret i srpsku agresiju
Vijesti.hr

Do 2020. trebali bi se zabraniti takvi spomenici i nadgrobni natpis

Ovo je veliki mauzolej Vukašina Šoškočanina - narodnog junaka. 
Tako tu piše.  Za vukovarske Hrvate spomenik je to zloglasnom četniku Vuletu - kojeg smatraju odgovornim za masakr 12 hrvatskih policajaca. Spomenik stoji već gotovo tri desetljeća. 

Upitan smeta li natpis, voditelj groblja Siniša Sremac odgovara:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jednom dijelu ne smeta, jednom smeta, smeta nam mediji što napadaju, kroz ovaj spomenik se napadaju svi građani Borova. Je sporan natpis, bez daljnjega, tamo se spominje srpska zemlja, ali je to natpis iz toga vremena." 

Spomenik je podigla obitelj, a tijelo je kasnije prebačeno u Srbiju. Sremac koji je Šoškočanina i sahranjivao, kaže naknadu za mjesto sada nitko ne plaća.  

"Ja jesam u kontaktu bio s bratom najmlađim od Vukašina, rekao mi: Siniša ako narodu smeta, odvrni ga i spremi unutra. Ja njemu kažem, Dule ja ne mogu to napraviti sam jer to je sada predano crkvi."

Rješenje ima Ministarstvo graditeljstva. Na preporuku Vijeća za suočavanje s prošlošću krenuli su u izmjene Zakona o grobljima. 

"Natpisi takvi se moraju spriječiti, sve što potpada pod veličanje oružane agresije na republiku Hrvatsku", kaže Željko Uhlir, državni tajnik u ministarstvu graditeljstva.

Spornih agresorskih grobova, braniteljske udruge nabrojale su 39. Ima ih od Karlovca, poput ovog koji spominje ustašku gardu i MUP-ove krvnike, do Like, a 
najviše u istočnoj Slavoniji. 

U ministarstvu tek rade na odredbama, no kažu građanima će dati vremena. 

"Ne ide represija istog trena već da se da obiteljima vremena da sami usklade svoje nadgrobne spomenike s onim što zakon odredi. Prijelazni period će postojati."

HNS-ovo ministarstvo graditeljstva tako je prvo počelo provoditi preporuke Vijeća, koje je inače, osnovano zbog spomen ploče za poginule HOS-ovce zbog natpisa "Za dom spremni. 

"HOS-ove ploče ne spadaju u domenu zakona o grobljima, niti u preporuku, a to je veličanje velikosprske agresije na Hrvatsku."

Izmjene zakona o grobljima trebale bi stupiti na snagu 2020. kada Vladinu i saborsku proceduru. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!