Novosti / Hrvatska

VELIKO PRIZNANJE

Vujčić najbolji guverner u Istočnoj i Srednjoj Europi: 'Sačuvali smo tečaj i financijsku stabilnost'

Vujčić najbolji guverner u Istočnoj i Srednjoj Europi: 'Sačuvali smo tečaj i financijsku stabilnost'
Screenshot/Youtube

Ovo priznanje hrvatskom je guverneru dodijelila publikacija GlobalMarkets

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić proglašen je najboljim guvernerom u Srednjoj i Istočnoj Europi u 2018. godini.

Ovo priznanje hrvatskom je guverneru dodijelila publikacija GlobalMarkets koja prati rad godišnjih skupština Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, kao i brojnih drugih međunarodnih financijskih institucija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U obrazloženju upućenom guverneru HNB-a ističe se njegova važnost za uspješno, ali malo gospodarstvo u regiji, koja se odupire još jednom valu previranja na tržištima u nastajanju. Vrijednost guvernerova rada potvrđena je u srpnju 2018. kada je dobio potporu da vodi hrvatsku središnju banku u drugom šestogodišnjem mandatu, smatra urednički odbor GlobalMarkets-a. Pozornost Hrvatske narodne banke usmjerena je na tečaj, s ciljem ulaska u "čekaonicu" europske zajedničke valute do 2020., pri čemu se euro koristi kao sidro za tečaj kune. Hrvatska se suočava s izazovima, ponajprije s razmjerno visokom razinom javnog duga, koji je iznosio 78% BDP-a u 2017. Ipak, Hrvatska se također nalazi na dobrom putu u pogledu stanja javnih financija, kažu analitičari i ekonomisti. Njezine međunarodne pričuve dosegnule su najvišu razinu dosad od 16,5 milijardi eura (19,3 mlrd. USD) u lipnju. "Vujčić dobro obavlja težak posao ", rekao je glavni ekonomist jedne banke usmjerene na Srednju i Istočnu Europu – zaključuje se u obrazloženju nagrade.

Na upit što za njega znači ovo priznanje, guverner Vujčić je odgovorio:

"Izuzetno mi je drago da sam primio ovu nagradu koju prvenstveno smatram priznanjem za sve zaposlenike Hrvatske narodne banke, odnosno  za sve ono što je HNB radio u posljednjih nekoliko godina. Uspjeli smo ispuniti svoje zakonskim mandatom utvrđene ciljeve odnosno sačuvati tečaj i financijsku stabilnost u uvjetima duge recesije. Također, i bankovni smo sustav održali stabilnim, te je iz krize izašao i jači nego ranije, a da porezne obveznike pritom nije koštao ni jedne kune. Stoga ćemo i u narednom razdoblju, u kojem nam cilj put prema euru, voditi računa da dobro predviđamo što će se događati u budućnosti, i na vrijeme poduzimamo mjere iz naše nadležnosti."

GlobalMarkets međunarodna je specijalizirana publikacija koju izdaje Euromoney Trading Ltd. Nagrada GlobalMarkets Award dodjeljuje se od 2004. godine najboljim ministrima financija i guvernerima središnjih banaka tržišta u nastajanju. Uz Srednju i Istočnu Europu, uključeno je pet drugih regija, primjerice Jugoistočna Azija i Latinska Amerika.

 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!