Ostani doma
Novosti / Hrvatska

svjedonačnstva iz bolnica

Stotine žena o hororu: 'Ruke i noge vezali su mi kožnim remenjem, a govoriti nisam mogla'

Stotine žena o hororu: 'Ruke i noge vezali su mi kožnim remenjem, a govoriti nisam mogla'
Guliver/Thinkstock

Nakon istupa saborske zastupnice pokrenuta je lavina svjedočanstava, a Rode ih danas nose u Ministarstvo zdravstva

Udruga RODA predat će danas u Ministarstvu zdravstva svjedočanstva žena koje su prošle postupak kiretaže (vađenja ostataka ploda iz maternice nakon spontanog pobačaja) bez ikakve anestezije ili su pak imale neugodnosti druge vrste na porodu te sličnim ginekološkim zahvatima. Na Facebook stranicu Roda stiglo više stotina svjedočanstava s imenima i prezimenima, a lavina rekacija i akcija udruge #prekinimošutnju krenula je nakon istupa saborske zastupnice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić koja je u Saboru, u okviru rasprave o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, iznijela svoje strašno iskustvo s kiretažom iz splitskog KBC-a.     

"Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa bez anestezije. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u životu. Mogla bih vam svaku sekundu prepričati jer je trajala kao vječnost", rekla je Ninčević Lesandrić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pročitajte još neka od horor svjedočanstava žena o kiretaži u hrvatskim bolnicama i sličnim zahvatima. 

„Nakon spontanog sam došla u Petrovu. Nakon dva sata boli i čekanja pozovu me u ordinaciju. Tražila sam anesteziju, ali doktor mi je rekao da će sve biti gotovo za 10 sekundi da nema potrebe. Sestra je legla na mene, držala me. Boljelo me strašno. Nakon toga su me smjestili iza paravana i nakon dva sata poslali doma bez ikakvih antibiotika.“

"Prije 9 godina bila sam u bolnici, abortus na živo. Jedna sestra držala mi je glavu, druga ruke, doktor neopisivo drzak i bezobrazan. Nije mu se žurilo jer je imao učenika, strugao je malo jedan malo drugi. Mislila sam da nikad neće doći kraj. Na suze djevojke od 18 godina govorili su: Nije to tako strašno."

"12.06.2015. KBC Sestre Milosrdnice izvršena mi je kiretaža bez anestezije iako je u otpusnom pismu pisalo da je učinjena u lokalnoj. Bila sam vezana (ruke i noge) kožnim remenjem i omamljena nečim da nisam mogla govoriti kako me boli. Strašno, strašno bolno i ponižavajuće."

Ostala svjedočanstva možete pročitati OVDJE

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!