Novosti / Hrvatska

financijska pomoć

Roditelji ljuti: Gimnazija iz Zagreba traži od učenika 100 kuna za kopiranje testova

Pravdaju se i naglašavaju kako je je riječ o želji roditelja da pomognu školi

Zagrebačka XI. gimnazija od roditelja svojih učenika zatražila je novčanu donaciju, tvrdeći da nedostaje novca za fotokopiranje testova i nabavu školske opreme.

To je neke roditelje razljutilo, dok škola u tome ne vidi ništa sporno. Je li riječ o izoliranom slučaju ili i druge škole traže pomoć roditelja i smiju li je uopće tražiti?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz gimnazije u savskoj roditeljima je stigla zanimljiva pošiljka, školi treba financijska pomoć. Iz škole kažu kako je sve po zakonu te da su dobili suglasnost Vijeća roditelja i odobrenje nadzornog tijela Škole. Pravdaju se i naglašavaju kako je je riječ o želji roditelja da pomognu školi.

Novca nedostaje, primjerice, za kopiranje i printanje ispita te za školsku opremu. U Udruzi ravnatelja nam objašnjavaju da i druge škole trebaju i traže pomoć, osobito strukovne.

"Imate tu dvije strane. Trebaju nam enormne količine toalet papira, tekućeg sapuna, drugo su fotokopirni uređaji i računala. Vi to sami sa sobom ne možete održavati", kaže Zlatko Stić iz Udruge ravnatelja srednjih škola.

No to se ne sviđa ministrici Blaženki Divjak, koja iz Brisela za RTL poručuje da su povećali svoja davanja školama.

"Dodatna izdvajanja roditelja nisu potrebna jer su osnivači škola gradovi i županije dužni ih opremiti i brinuti o njima", ocijenila je ministrica.

Škole od roditelja pomoć traže sve češće, kažu i u školskom Sindikatu. Iako učitelji nerijetko sami moraju davati novac za troškove nastave, ni oni nisu za ovakav način financiranja škola.

"Svako financiranja mimo onoga iz Ministarstva ili što plaćaju osnivači je vrlo dvojbeno, nažalost naša stvarnost je da naš sustav preživljava zahvaljujući i protuzakonitostima", smatra predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

U Udruzi ravnatelja kažu da svaku dobivenu kunu moraju pravdati.

"Grad Zagreb je legalizirao da škola opravda tu participaciju, moramo to dostaviti skupštini grada i gradonačelnik nam odobrava ako je to opravdano. Moramo opravdati da se sredstva troše isključivo u nastavni proces", objasnio je Zlatko Stić iz Udruge ravnatelja srednjih škola.

Na roditeljima je da sami odluče, hoće li ili ne podržati ovakav način sufinanciranja škola koji je čini se postao praksa.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!