Ostani doma
Novosti / Hrvatska

novi prijepori?

Plenković: 'Predsjednica je imala namjeru prisustvovati sastanku u Marakešu'

Plenković: 'Predsjednica je imala namjeru prisustvovati sastanku u Marakešu'
PIXSELL, arhiva

'To je informacija koju sam dobio prije mjesec-dva jer je poziv za taj sastanak došao od Glavnog tajnika upravo njoj'

Premijer Andrej Plenković u Kini je komentirao prijepore oko Marakeškog sporazuma, javlja naša reporterka Damira Gregoret.

Marakeški sporazum podigao je veliku buru. Je li to nova Istanbulska konvencija, pitali smo premijera.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ne, nema nikakvog govora o tome. Prije dvije godine moja je Vlada dobila povjerenje na Općoj skupštini UN-a, donesena je Njujorška deklaracija. Proces koji je trajao bio je vrlo detaljan, Hrvatska je artikulirala svoje stavove u suradnji s MVP-om i MUP-om. Ovdje je važno da se radi o regularnim migracijama", kazao je premijer, a potom se osvrnuo na informaciju kako predsjednica ne ide u Marakeš.

"Predsjednica je imala namjeru prisustvovati na sastanku u Marakešu, to je informacija koju sam dobio prije mjesec ili dva jer je poziv za taj sastanak došao od Glavnog tajnika upravo njoj", poručio je Plenković.

Čudi li vas onda što je Bujancu odgovorila da shvaća njegovu zabrinutost?

"Nisam obraćao neku posebnu pozornost na to, važno je da Hrvatska vodi odgovornu politiku spriječavanja nezakonitih migracija, a o tome što tko na unutarnjoj političkoj sceni, bilo od aktera, bilo od stranaka misli o tom sporazumu, to je manje važno, važno je ono što je njegov sadržaj, kakav je njegov karakter. Na koji se način on uklapa u našu širu sliku sprečavanja nezakonitih migracija, ali i kako uopće gleda na fenomen migracije koji će biti s nama veliki broj godina, to je globalni odgovor svjetske organizacije na temu od koje nitko baš neće uspjeti pobjeći."

O zadršci Austrije i Mađarske, premijer kaže.

"Što se tiče Mađarske, oni su od samog početka imali zadrške, a Austrija je očito u posljednji čas, prema mojim informacijama samo je Mađarska protiv od starta", kazao je Andrej Plenković u Kini, javlja reporterka RTL-a Damira Gregoret.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!