Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Novitet iz SAMOBORA

Drukčiji od drugih: Škola u kojoj nema zvona, sata od 45 minuta, domaće zadaće, neopravdanih...

Nova škola u Samoboru prva je privatna slobodna osnovna škola u Hrvatskoj

Za početak dana druženje i igra. I čaj iz vrta koji su sami zasadili. Nema zvona ni sata od 45 minuta, domaće zadaće, neopravdanih... No zato ima plesa, hodanja u čarapama, vrtlarenja, domaćinstva, ali i učenja. Ovakva nastava doista postoji, i to u Hrvatskoj. 

Nova škola u Samoboru prva je privatna slobodna osnovna škola u Hrvatskoj. Počeli su s radom prije tek dva mjeseca. Kod njih se ništa ne mora. No ta sloboda ne prelazi u anarhiju jer su njome u djeci zapravo pobudili znatiželju. Ona mogu samostalno birati što će raditi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Oni ne mogu 45 minuta mirno sjediti, kao recimo u školama. Oni mogu nešto raditi, zatim odskakuću po drugi materijal pa se vrate, pa nešto napišu, stalno su u pokretu, a to je ono što je jako važno, pogotovo u osnovnoj školi", kazala je Irijanda Birin, ravnateljica Nove škole u Samoboru

Umjesto zvona, svira glazba. Ocjena nema, uvest će ih u 5. razredu. U školu dolaze bez torbi, a odlaze bez domaćih zadaća jer sve odrade ovdje. Učenici su više nego zadovoljni jer igra je za njih još jako važna. Međutim, nauče sve iz redovnog kurikuluma, plus dva strana jezika. Šivaju, imaju keramiku, ručni rad, kuhaju...

"Mi volimo čistiti. Naprimjer, tu imamo selotejpom zalijepljene trokute. Kada mi metemo, tu je znak da se stavi smeće", objasnila je Ema Dujmović, učenica 1. razreda. 

"Ovakav model već postoji u Finskoj, Austriji i Njemačkoj, a provode ga učiteljice koje su godinama radile u našem školstvu. Ja kao profesor predajem, ti sad sjedi, šuti i slušaj što ti ja govorim i to moraš zapamtiti i reproducirati. To nije znanje", kaže ravnateljica.

Zato djeci ovdje pristupaju kao individualcima. Kažu, u život će se moći uklopiti kao svi ostali jer će naučiti razmišljati kritički, ali i prihvaćati različito. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!