Ostani doma
Novosti / Hrvatska

možemo samo sanjati tu brzinu

Od Zagreba do Splita za malo više od sat vremena: Vlada želi privući kineske investicije i u željeznice

Brzina vlaka u Kini penje se do oko 340 kilometara na sat

Dokle god pogled seže - most. Kinezi su još prije deset godina 36 kilometara dugim mostom povezali lučke gradove Ningbo i Šangaj, a 13 milijardi vrijednu investiciju već su isplatili.

Ista tvrtka, China road and bridge corporation povezuje i hrvatski jug i to europskim novcem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nakon sto smo danas vidjeli ovo sto je ova tvrtka sagradila mislim da se ne trebamo sekirati nego naprosto biti zadovoljni sto su oni dobili taj posao", kazala je Gabrijela Žalac (HDZ) ministrica europskih fondova.

Do prošlog tjedna bio je najdulji most na svijetu no onda je ista kineska tvrtka sagradila most koji povezuje Hong Kong, taj je most dugačak je 55 kilometara.

Od mostova, cesta do rekonstrukcije pruga što je ove godine ista tvrtka dogovorila sa Srbijom na pruzi Beograd Niš, a Žalac uvjerava da i mi možemo modernizirati naše željeznice i to europskim novcem, no ne tako skoro jer kasnimo.

"Možemo, možemo, čak i u ovoj financijskoj perspektivi i onoj idućoj, na nama je da sada kreiramo s ministarstvom prometa, s Hrvatskim željeznicama, zapravo situaciju oko toga kako će izgledati te mreže prije svega u europskoj uniji nakon 2030. godine", kaže ministrcica.

Brzina vlaka u Kini penje se do oko 340 kilometara na sat. To bi u hrvatskim uvjetima značilo da se od Zagreba do Splita može doći za nešto više od sat vremena. Iz Vlade zato uvjeravaju da je plan da se privuku kineske investicije i u željezničku infrastrukturu, no takav vlak i ovakva brzina Hrvatima je nedosanjani san.

Za koji realne šanse u bližoj budućnosti ne postoje jer za opravdanost ulaganja trebao bi postojati veliki promet tereta kao i broja stanovnika.

Prvi kineski uvozni sajam

U Šangaju će se u ponedjeljak održati prvi međunarodni kineski uvozni sajam. Time Kinezi žele pokazati da su uz proizvodnju i izvoz spremni i na uvoz. Sajam će biti održan na šest paviljona, a pretezat će se na nevjerojatnih 180.000 metara kvadratnih. Sudjelovat će oko 2000 tvrtki iz 136 zemalja svijeta. Doći će i hrvatska gospodarska delegacija s 27 tvrtki, a samo Končar će izlagati. Uz premijersa Plenkovića očekuje se dolazak i 20-ak svjetskih lidera. Kinezi još taje o kome se radi, a sajam će otvoriti kineski premijer, a uz njega će govoriti i ruski premijer Medvedev.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!