Novosti / Hrvatska

OTKAZ IM NEMA TKO DATI

Otišle na porodiljni dok je firma propadala: 'Kažu da nismo imale pravo na naknadu i da je moramo vratiti'

Pomoćnik ministrice kaže da su posvećeni da slučaj riješe u korist majki

Dvije zaposlenice propalog Algoritma, koje su u trenutku propasti tog nekoć najvećeg lanca knjižara bile na rodiljnom dopustu, moraju vratiti dio rodiljnih naknada.  I tu nije kraj bizarnosti. One su i dalje zaposlene u Algoritmu, iako je on likvidiran i nema im tko dati otkaz. 

31-godišnja Dajana iz okolice Osijeka mora državi vratiti oko trinaest tisuća kuna. Bila je na rodiljnom dopustu kada je njezin poslodavac Algoritam propao pa otkaz nije dobila i nastavila je primati rodiljnu naknadu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sa zdravstvenog nam kažu da mi nismo imali pravo na tu naknadu"

"Sa zdravstvenog nam kažu da mi nismo imali pravo na tu naknadu jer nismo bile ni zaspolene ni nezaposlene, nemamo pravo na tu naknadu i trebale bi vratiti tu naknadu. Jeste li znali da ste nezaposleni? Ne, ja sam i sad prijavljena kao njihov djelatnik", kazala je Osječanka Dajana Topalović.

Istu sudbinu doživjela je i njezina kolegica iz Zagreba - Sanja.

"Dogodilo mi se to da sam zaposlena u tvrtki koja ne postoji. Eto i to je moguće u Hrvatskoj. Niti me tko ikad kontaktirao niti sam dobila rješenje o otkazu kad sam nazvala stečaju upraviteljicu saznala sam da je firma izbrisana", kazala je Sanja Boban Sotski.

Očito postoji nedostatak u zakonu

Stečaj je otvoren i zatvoren u jednom danu, a ubrzo tvrtka izbrisana iz sudskog registra. Privremena stečajna upraviteljica kaže da ona  nije mogla ništa učiniti.

"Ja ni u jednom trenutku nisam bila ovlaštena radnicima dati otkaz, a ovim na bolovanju zapravo nitko nije ovlašten dati otkaz. Ja ne znam tko je kriv, ali očito postoji nedostatak u zakonu tko bi u ovim slučajevima to trebao riještiti", kazala je privremena stečajna upraviteljica Algoritma Iva Petanjek. 

Da su otkaz dobile službeno, naknadu bi primale i kao nezaposlene. U HZZO-u kažu da oni nisu krivi, ali da intenzivno komuniciraju s nadležnim institucijama.

"Sigurno da ćemo poduzeti sve što je u našoj domeni da izađemno ženama u susret i da pronađemo rješenje za njihov problem", kazao je ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić.

VEZANI ČLANAK

S problemom ovih mladih majki upoznato je i Ministarstvo za demografiju.

"Mi smo posvećeni tom slučaju da ga riješimo u korist majki, a radimo na tome da utvrdimo što je tom slučaju prethodilo", kazao je pomoćnik ministrice. 

Dok se ova birokratska zavrzlama ne riješi, Sanja i Dajana ne mogu ništa.

"Ne želim vratiti novac koji mi je pripadao, nije mi bila namjera ništa muljati ni izvalačiti", kazala je Boban Sotski

"Samo da se taj naš staus riješi jer mi nismo znale da je firma izbrisana", kazala je Topalović. Ovo nisu jedini ovakvi slučajevi, upozoravaju Rode koje traže izmjenu zakona kako bi ove mlade majke biti zadnje koje su ovo doživjele.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!