Novosti / Hrvatska

Digitalna transformacija Hrvatske

Ukidanje papirnatih biljega i uplatnica, ali i novi trošak: Opet se mijenja osobna iskaznica!

Ukidanje papirnatih biljega i uplatnica, ali i novi trošak: Opet se mijenja osobna iskaznica!
Davor Puklavec/Pixsell

Na skupu održanom u Zagrebu predstavljene brojne inovativne ideje

U srijedu se održao skup Digital Transformation Conference (DTC 2018) gdje se najavila prava digitalna transformacija Hrvatske. No, možemo reći kako je ta transformacija već započela osnivanjem sustava e-Građani, koji je uspostavljen s ciljem modernizacije i pojednostavljenja javnog sektora. 

Na održanom skupu predstavljene su brojne ideje, a neke od njih su: 

  • Mobilna aplikacija e-Građani
  • Nova elektronička osobna iskaznica, ujedno i beskontaktna
  • Mogućnost opunomoćenja elektroničkim putem 
  • Državni login koji će moći koristiti tvrtke
  • Plaćanje preko POS uređaja u tijelima državne uprave 
  • Pokretanje centra dijeljenih usluga, odnosno državnog oblaka i mreža poslovnica u kojima će se moći obavljati elektroničke usluge

To je samo dio najavljenih digitalnih promjena koje je najavilo Ministarstvo uprave. Dio toga trebao bi biti gotov do kraja ove godine, a ostatak iduće. 

Bernard Gršić, državni tajnik za razvoj digitalnog društva, kazao je da će za 40 projekata podijeliti 50 posto sredstava namijenjenih za strategiju Hrvatske 2020. godine.

“Mislim da kad svi ovi projekti budu dovršeni Hrvatska će biti jedno drugačije mjesto nego je danas”, kaže Gršić za Poslovni dnevnik.

Na to se nadovezala pomoćnica ministra uprave Zrinka Bulić, koja vodi upravu za e-Hrvatsku. Ona navodi da će od iduće godine krenuti izdavanje novih beskontaktnih osobnih iskaznica. 

“Imat ćete mobilni sustav e-Građani, prisloniti na mobitel svoju beskontaktnu osobnu iskaznicu i odmah dobiti pristup u servis”, kaže pomoćnica ministra.

"Do kraja ove godine uvest će se mogućnost plaćanja svih davanja, primjerice, kod obnavljanja osobne iskaznice ili vozačke dozvole, izravno preko POS uređaja u tijelima državne uprave. Od iduće godine to će se objediniti preko posebne platforme zvane e-Pristojbe, koja bi to dodatno trebala pojednostavniti", izjavila je Zrinka Bulić.

Ukidanje biljega i uplatnica

Drugim riječima, planira se ukinuti papirnate biljege i uplatnice. Dodaje da će od iduće godine krenuti eksternalizaciju sustava NIAS. Smisao je da tvrtke dobiju mogućnost da se građani na njihove usluge mogu prijaviti elektroničkom osobnom iskaznicom, odnosno da se stvori državni login, pandan onome Googlea i Facebooka. 

“Na tome radimo s HUP-om i HGK-om i interes je jako velik. HUP je procijenio da će već u 2019. taj sustav koristiti 300, a u pet godina barem 2000 poslovnih subjekata”, kaže Bulić.

Za građane koji nisu skloni tehnologiji planiraju uložiti 123 milijuna kuna u digitalizaciju poslovnica, gdje će na fizičkim lokacijama moći pristupiti svim navedenim uslugama.

“Idemo i s e- i m- potpisom te pečatom, e-poslovanjem i redizajnom e-Građana, a ovo potonje napravit ćemo do kraja godine jer 600.000 korisnika premalo je”, zaključuje Bulić.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!